Sposób przygotowania:
Paszteciki z mięsem Mychy
Farsz: Mięso gotuję z dodatkiem vegety (wywaru nie wylewam). Cebule obieram i kroję w grubą kostkę, podsmażam na oleju. Mięso i cebule wraz z olejem mielę w maszynce. Dodaję tyle wywaru z mięsa, aby farsz nie był suchy, tak aby powstała jednolita, dobrze zbita masa. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Paszteciki: Mąkę (rozpoczynam od 300 g) zagniatam z margaryną, jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę. Ciasto powinno być miękkie, sprężyste, ale nie klejące. Ciasto wałkuję na prostokąt na posypanym mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku układam wałek z mięsa mielonego. Ciasto zawijam tak, aby mięso znajdowało się w środku. Powstały wałek odcinam od reszty ciasta i kroję na kawałki o długości ok. 2 cm. Paszteciki układam w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakładam kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawijam raz, odcinam i kroję na kawałki, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki smaruje roztrzepanym jajkiem. Piekę w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C.