SUPERPRZEPIS

Paszteciki z wątróbką i śliwką

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Paszteciki z wątróbką i śliwką  Więcej zdjęć (5)

Proste, szybkie paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem z wątróbki drobiowej i wędzonych śliwek.

Składniki:

Paszteciki z wątróbką i śliwką

 

  • Składniki:
  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego
  • ok. 200 g. wątróbki drobiowej
  • 1 czerwona cebula
  • 8 wędzonych śliwek
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki mleka do posmarowania ciasta
  • czarny sezam do posypania

Sposób przygotowania:

Paszteciki z wątróbką i śliwką
Siekam drobno ( w kostkę) cebulę, wątróbkę i śliwki i kolejno smażę na patelni: zaczynam od cebuli, duszę ją 3 minuty. Dodaję wątróbkę, chwilę smażę, lekko sole i dodaję śliwki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Płat ciasta dzielę na 6 prostokątów, na każdym układam porcję wątróbki i zwijam jak na zdjęciu, smarując brzegi mlekiem. Paszteciki układam na blasze ( zawinięciem do dołu) , smaruję mlekiem, posypuję sezamem i piekę w temperaturze 230 stopni ok. 25 minut. 
Paszteciki z wątróbką i śliwką
Zaczynamy od ułożenia farszu na prostokątach z ciasta
Paszteciki z wątróbką i śliwką
Dokładnie je sklejamy, smarując brzegi mlekiem
Paszteciki z wątróbką i śliwką
Przed włożeniem do piekarnika posypujemy sezamem
Paszteciki z wątróbką i śliwką
UpiUpieczone - gotowe do jedzenia, np. z czystym barszczem grzybowym, Pycha !