Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Pasztecik z wątróbki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

bardzo prosta pasta, ale może być doskonałym dodatkiem do kanapeczek na przyjęcie

Pasztecik z wątróbki

Składniki:

Pasztecik z wątróbki

 

  • 30 dkg watróbki z kurczaka
  • 1 niezbyt duża cebulka biała
  • 2 łyżki brandy (niekoniecznie)
  • 1/4 cebuli czerwonej
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • do smaku: sól i pieprz mielony
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Pasztecik z wątróbki
Watróbkę oczyścić z żyłek, opłukać, dokładnie osuszyć. Białą cebulę obrać i posiekać. Na mocno rozgrzaną patelnie wlać 1 łyżkę oleju, wrzucić watróbkę i smażyć ją po 3-4 min. z obu stron - ma być obsmażona, ale nie krwista. Pod koniec smażenia wlać brandy i podpalić. Kiedy alkohol odparuje wątróbka jest gotowa. Na drugiej łyżce oleju zeszklić białą cebulkę. Wątrobkę pokroić na mniejsze kawałki, dodać cebulę i zmiksować. Dodać posiekaną drobniutko czerwoną cebulę i koperek. Doprawić solą i pieprzem. Podawać jako smarowidło do świeżego pieczywa, tostów...Dodatek brandy nie jest konieczny, ale bardzo bardzo wzbogaca smak.