Sposób przygotowania:
Pasztecik z wątróbek z żurawiną
Wątróbki umyć, odrzucić wszelkie żyłki i tłuszcz. Osuszyć. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i roztopić masło. Wrzucić cebulę i żurawinę, chwilkę podsmażyć i dodać wątróbki. Smażyć często mieszając przez ok 15-20 minut aż wątróbki przestaną być krwiste w środku. Wybrać wątróbki widelcem i przełożyć na talerz aby wystygły. Żelatynę rozpuścić w 375ml wody. Pozostałą na patelni cebulę z żurawiną zalać żelatyną, dobrze przyprawić solą i pieprzem, a 2/3 całej ilości dodać do wątróbek i całość zmiksować blenderem. Dobrze przyprawić solą i pieprzem, dodać majeranek ( można ewentualnie nieco dosłodzić). Małą keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Na dno wlać pozostałą w patelni cebulę z żurawiną zalaną wodą z żelatyną. Wstawić do lodówki do stężenia (na ok godzinę). Na galaretkę wyłożyć pastę z wątróbek i włożyć na kilka godzin do lodówki. Gdy pasztet stężeje przełożyć go do góry dnem na płaski talerz. Podawać ze świeżym pieczywem. Pasztet jest mięciutki, wilgotny i naprawdę smaczny.
anemon