Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Pasztecik z wątróbek z żurawiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wilgotny, pyszny pasztet z galaretką. Idealnie się rozsmarowuje.

Pasztecik z wątróbek z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztecik z wątróbek z żurawiną

 

  • wątróbka drobiowa - 500g,
  • cebula - 3 średniej wielkości sztuki,
  • żurawina suszona - garść,
  • masło - 4 łyżki,
  • olej - 4 łyżki,
  • żelatyna - na 1 i 1/2 szklanki wody (375ml), u mnie 2 łyżeczki,
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • pieprz czarny lub kolorowy świeżo zmielony,
  • majeranek - łyżeczka.

Sposób przygotowania:

Pasztecik z wątróbek z żurawiną
Wątróbki umyć, odrzucić wszelkie żyłki i tłuszcz. Osuszyć. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i roztopić masło. Wrzucić cebulę i żurawinę, chwilkę podsmażyć i dodać wątróbki. Smażyć często mieszając przez ok 15-20 minut aż wątróbki przestaną być krwiste w środku. Wybrać wątróbki widelcem i przełożyć na talerz aby wystygły. Żelatynę rozpuścić w 375ml wody. Pozostałą na patelni cebulę z żurawiną zalać żelatyną, dobrze przyprawić solą i pieprzem, a 2/3 całej ilości dodać do wątróbek i całość zmiksować blenderem. Dobrze przyprawić solą i pieprzem, dodać majeranek ( można ewentualnie nieco dosłodzić). Małą keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Na dno wlać pozostałą w patelni cebulę z żurawiną zalaną wodą z żelatyną. Wstawić do lodówki do stężenia (na ok godzinę). Na galaretkę wyłożyć pastę z wątróbek i włożyć na kilka godzin do lodówki. Gdy pasztet stężeje przełożyć go do góry dnem na płaski talerz. Podawać ze świeżym pieczywem. Pasztet jest mięciutki, wilgotny i naprawdę smaczny.
Pasztecik z wątróbek z żurawiną
Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i roztopić masło. Wrzucić cebulę i żurawinę, chwilkę podsmażyć
Pasztecik z wątróbek z żurawiną
dodać wątróbki. Smażyć często mieszając przez ok 15-20 minut aż wątróbki przestaną być krwiste w środku.
Pasztecik z wątróbek z żurawiną
Pozostałą na patelni cebulę z żurawiną zalać żelatyną, dobrze przyprawić solą i pieprzem, a 2/3 całej ilości dodać do wątróbek i całość zmiksować blenderem.
Pasztecik z wątróbek z żurawiną
Na galaretkę wyłożyć pastę z wątróbek i włożyć na kilka godzin do lodówki.