Sposób przygotowania:
Pasztet aromatyzowany boczniakiem
Wątróbki moczymy w mleku kilka godzin wcześniej. Obieramy cebulę i czosnek. Obieramy mięso z kostek.Płuczemy wątróbki z mleka. Mielimy obrane mięso razem z ogonkami grzybów, cebulą, czosnkiem i surową wątróbką dwu lub trzykrotnie. Dodajemy jaja, bułkę tartą, pietruszkę i pieprz ziołowy. Doprawiamy solą i pieprzem - mieszamy dokładnie.
Wykładamy masę do foremki silikonowej lub metalowej wysmarowanej smalcem i wysypanej bułką tartą. Nakrywamy foremkę folią aluminiową, by pasztet zbytnio się nie wysuszył. Zapiekamy w temp. 180 st. C przez około 40 minut w zależności od kształtu foremki.Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię, by przyrumienić górę pasztetu.Pasztet jest wyśmienitym dodatkiem do pieczywa.
Wykładamy masę do foremki silikonowej lub metalowej wysmarowanej smalcem i wysypanej bułką tartą. Nakrywamy foremkę folią aluminiową, by pasztet zbytnio się nie wysuszył. Zapiekamy w temp. 180 st. C przez około 40 minut w zależności od kształtu foremki.Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię, by przyrumienić górę pasztetu.Pasztet jest wyśmienitym dodatkiem do pieczywa.
pacpaw
jaNina
Zjadłam usmażone w cieście z kaszą :P
https://gotujmy.pl/przekladanka-z-kaszy-jaglanej-i-boczniak,przepisy,180476.html
pacpaw
Boczniaki hodujesz czy kupujesz?
jaNina
Raz się skusiłam na grzybnię i wyhodowałam całkiem sporą ilość.
Ostatnio tylko kupuję.
pacpaw
jaNina
Ja ostatnio zastanawiałm się nad jakimś azjatyckim grzybkiem - sa podobno tez bardzo zdrowe :)
monikaT83
jaNina
Dziękuję Moniczko. :)