Sposób przygotowania:
Domowy pasztet drobiowy
Udka kurczaka umyć i ugotować z kawałkami indyka marchwią, pietruszką, oraz liściem laurowym, zielem angielskimi i solą na malutki ogniu aż do miękkości. Następnie kurczaka ostudzić i obrać mięso od kości. Bułkę namoczyć w wywarze w którym gotowało się mięso. Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle wraz z oczyszczoną wątróbką. Ugotowane mięso zemleć w maszynce do mielenia 2 razy razem z cebulą i wątróbką , marchewką, pietruszką. Do mięsa dodać odciśnięta z bulionu bułkę oraz przyprawy szałwię, imbir, pieprz i sól do smaku. Dodać żółtka jaj. Całość wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do mięsa ponownie wymieszać. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić mięsem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 1,5 godziny.