Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowy z kurkami i ketchupem
Wątróbkę opłukać, oczyścić, drobno pokroić i usmażyć na oleju przez ok. 8-10 minut, mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Kurki rozmrozić na sitku, przelewając je ciepłą wodą, po czym osuszyć dokładnie. Kurczaka odcedzić z rosołu (można to też zrobić wcześniej), umieścić w dużej misce z wątróbką i pokrojoną marchwią. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, zeszklić cebulę i dodać do mięsa. Zmielić wszystko w maszynce lub "ugnieść" tłuczkiem do ziemniaków. Ja zmiksowałam na niskich obrotach blendera ( nie na pastę !). Dolać resztę stopionego masła. Doprawić natką, dużą ilością pieprzu, solą i świeżo startą gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne lub foremkę (keksówkę) wysmarować masłem (dno i brzegi). Wyłożyć część masy drobiowej, dobrze uklepać, wyłożyć część grzybów, ponownie masę, resztę grzybów i zakończyć dodając resztę masy pasztetowej. Wygładzić wierzch. Posmarować ketchupem i posypać majerankiem. Piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C. Po wyjęciu ostudzić. Włóżyć do lodówki i schłodzić przez noc - schłodzony pasztet najlepiej się kroi aczkolwiek na ciepło smakuje równie pysznie. Podawać zulubionym pieczywem i kiszonymi ogórkami.
Core