Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowy ze śliwkami suszonymiprzygotowanie składników
Cebule obrać, przekroić na połówki i przypiec na suchej patelni. Czosnek obrać z łupinek. Udka umyć. Przygotować słoninę. Wątróbkę oczyścić z tłuszczu i błonek.
gotowanie mięsa
Do dużego garnka włożyć udka. Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i dodać do udek. Dodać do garnka cebule, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i sól. Całość zalać wodą i gotować na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.
przygotowanie śliwek
Suszone śliwki pokroić.
przygotowanie pasztetu
Słoninę pokroić na paski, zalać litrem bulionu z gotowania, zagotować i wyjąć. Do bulionu po słoninie dodać wątróbkę i sparzyć. Mięso ze skórką oddzielić od kości,dodać cebulę i czosnek z wywaru,sparzoną słoninę i wątróbkę.
przygotowanie pasztetu cd
Wszystkie przygotowane składniki zmielić w maszynce z małymi oczkami. Cebule obrać z łupinek i drobno posiekać. Żółtka oddzielić od białek i dodać do zmielonego mięsa. Dodać śliwki, posiekaną cebulę, przyprawę do pasztetu, sól i pieprz.
przygotowanie pasztetu cd
Do masy pasztetowej dodać wywar z parzenia słoniny i wątróbki. Całość dokładnie wymieszać.
przygotowanie pasztetu cd
Z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
przygotowanie pasztetu cd
Dwie większe keksówki posmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Do keksówek wyłożyć pasztet i piec około 80 minut w temperaturze 180 stopni C. Na dnie piekarnika postawić naczynie z wodą przed pieczeniem.
przygotowanie pasztetu cd
Resztę pasztetu który pozostał włożyć do słoików i pasteryzować w pierwszy dzień 40 minut i w drugi dzień 30 minut. Pasztet ostudzić i przechowywać lodówce. Smacznego!
gusia1000