eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pasztet drobiowy ze śliwkami suszonymi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam pasztet z udek drobiowych z dodatkiem suszonych śliwek. W sam raz na wielkanocny stół.

Pasztet drobiowy ze śliwkami suszonymi

Składniki:

Pasztet drobiowy ze śliwkami suszonymi

produkty do gotowania

pozostałe składniki

  • 25 dkg słoniny
  • 25 dkg wątróbki drobiowej

dodatki

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy ze śliwkami suszonymi

przygotowanie składników

Pasztet drobiowy ze śliwkami suszonymi
Przygotować składniki do zrobienia pasztetu.

Cebule obrać, przekroić na połówki i przypiec na suchej patelni. Czosnek obrać z łupinek. Udka umyć. Przygotować słoninę. Wątróbkę oczyścić z tłuszczu i błonek.

gotowanie mięsa

Pasztet drobiowy ze śliwkami suszonymi
Mięso, cebule, czosnek, jarzyny,ziele angielskie, liście laurowe zalać wodą, posolić i ugotować.

Do dużego garnka włożyć udka. Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i dodać do udek. Dodać do garnka cebule, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i sól. Całość zalać wodą i gotować na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.

przygotowanie śliwek

Pasztet drobiowy ze śliwkami suszonymi
Śliwki suszone pokroić na mniejsze kawałki.

Suszone śliwki pokroić.

przygotowanie pasztetu

Pasztet drobiowy ze śliwkami suszonymi
Do miski włożyć obrane mięso, cebulę i czosnek z gotowania, sparzoną słoninę i watróbkę.

Słoninę pokroić na paski, zalać litrem bulionu z gotowania, zagotować i wyjąć. Do bulionu po słoninie dodać wątróbkę i sparzyć. Mięso ze skórką oddzielić od kości,dodać cebulę i czosnek z wywaru,sparzoną słoninę i wątróbkę.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet drobiowy ze śliwkami suszonymi
Mięso, wątróbkę, słoninę, cebule i czosnek z wywaru zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami i dodać pozostałe składniki.

Wszystkie przygotowane składniki zmielić w maszynce z małymi oczkami. Cebule obrać z łupinek i drobno posiekać. Żółtka oddzielić od białek i dodać do zmielonego mięsa. Dodać śliwki, posiekaną cebulę, przyprawę do pasztetu, sól i pieprz.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet drobiowy ze śliwkami suszonymi
Do masy dodać wywar z parzenia słoniny i wątróbki i wymieszać.

Do masy pasztetowej dodać wywar z parzenia słoniny i wątróbki. Całość dokładnie wymieszać.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet drobiowy ze śliwkami suszonymi
Z białek ubić pianę i wymieszać z masą.

Z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet drobiowy ze śliwkami suszonymi
Pasztet wyłożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.

Dwie większe keksówki posmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Do keksówek wyłożyć pasztet i piec około 80 minut w temperaturze 180 stopni C. Na dnie piekarnika postawić naczynie z wodą przed pieczeniem.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet drobiowy ze śliwkami suszonymi

Resztę pasztetu który pozostał włożyć do słoików i pasteryzować w pierwszy dzień 40 minut i w drugi dzień 30 minut. Pasztet ostudzić i przechowywać lodówce. Smacznego!