SUPERPRZEPIS

Pasztet jajeczny z parówką

  • 7
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 19
Pasztet jajeczny z parówką Więcej zdjęć (5)

Ten jajeczny pasztet to mój mały eksperyment, bo nigdy nie łączyłam parówek z jajkami, wyszło pysznie i niebanalnie, delikatne w smaku jajka wspaniale się połączyły smakiem z parówką,myślę że na to danie niejeden łasuch się skusi!

Składniki:

Pasztet jajeczny z parówką

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet jajeczny z parówką
Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupek, trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, paprykę kroimy w drobniutką kostkę tak samo pora,łączymy wszystkie składniki razem wbijamy surowe jajka, wsypujemy bułkę tartą oraz dodajemy starty na drobniutko żółty ser, doprawiamy masę do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.Wyrabiamy masę dokładnie łyżką.Parówki obieramy z folii. Naczynie ceramiczne o wym 27/14 cm wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy połowę masy jajecznej kładziemy wzdłuż parówki i przykrywamy resztą masy.Naczynie przykrywamy folią aluminiową -wierzch i ustawiamy w większej blaszce napełnionej do 1/4 powierzchni naczynia wodą.Pieczemy około 1,2 godz w temp 180*c.na parę minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aluminiową. Wyjąć z piekarnika zostawić do całkowitego wystygnięcia.Zimny pasztet kroić na grube plastry serwować z sosem chrzanowym na zimno.
Pasztet jajeczny z parówką
gotowane jajka trzemy na tarce jarzynowej
Pasztet jajeczny z parówką
szykujemy pozostałe skłałdniki do masy jajecznej
Pasztet jajeczny z parówką
łączymy wszytko razem wyrabiamy dokładnie masę
Pasztet jajeczny z parówką
układamy w środek parówki przykrywamy masą i pieczemy