SUPERPRZEPIS

Pasztet rosołowy z żurawiną i makaronem

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Pasztet rosołowy z żurawiną i makaronem Więcej zdjęć (6)

Taki pasztet świetnie nadaje się na śniadanie, kolację czy przekąskę na świąteczny/imprezowy stół. Dzięki warstwie z nitek makaronu spaghetti i nie wmieszanej w masę żurawiny jest znacznie ciekawszy dla oka, oryginalny.

Składniki:

Pasztet rosołowy z żurawiną i makaronem

 

  • 1/2 piersi kurczaka z rosołu
  • ugotowany makaron spaghetti
  • żurawina suszona
  • 2 marchewki z rosołu
  • 1/2 szkl. bulionu/rosołu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pasztet rosołowy z żurawiną i makaronem
Do kielicha blendera wlewam bulion, dodaję rozdrobnione mięso z rosołu, pokrojone marchewki i przyprawy. Blenduję na gładką masę.

Makaron spaghetti gotuję (tu wykorzystałam pozostałości z drugiego dania), docinam na długość keksówki (moja miała 15,5x5,5x6cm) i układam na dnie szczelnie jeden obok drugiego. Przykrywam go zmiksowaną masą mięsną, dociskam, wyrównuję, a na wierzchu układam żurawinę - całą warstwę.

Pasztet piekę w 180 stopniach przez około 40-45 minut.
Pasztet rosołowy z żurawiną i makaronem
Do masy można dodać calą ugotowaną włoszczyznę
Pasztet rosołowy z żurawiną i makaronem
Wszystkie składniki blenduję i przyprawiam
Pasztet rosołowy z żurawiną i makaronem
Dno foremki wykładam nitkami ugotowanego makaronu
Pasztet rosołowy z żurawiną i makaronem
Masę mięsną wykładam, dociskam i wyrównuję
Pasztet rosołowy z żurawiną i makaronem
Układam warstwę żurawiny suszonej

Tagi:

pasztet mięso