edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

SUPERPRZEPIS

Bezglutenowy pasztet porosołowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Świetny sposób na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu. Ja przygotowałam wersję bezglutenową. Pasztet świetnie trzymał konsystencję pomimo braku pszennej bułki, a rodzina wcale nie wyczuła, że jej w nim nie ma.

Bezglutenowy pasztet porosołowy

Składniki:

Bezglutenowy pasztet porosołowy

SKŁADNIKI:

  • 70 dag mięsa ugotowanego z rosołu – kurczak i wołowina pół na pół
  • 30 dag podgardla wieprzowego
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • 1 marchew z rosołu
  • 1 pietruszka z rosołu
  • kawałek bulwy selera z rosołu
  • 4 duże jajka
  • łyżka mielonego siemienia lnianego
  • sól – u mnie 2 łyżeczki
  • mielony pieprz
  • imbir sproszkowany
  • świeżo otarta gałka muszkatołowa
  • kilka łyżek rosołu

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Bezglutenowy pasztet porosołowy
Podgardle pokroić w większą kostkę, obsmażyć na suchej patelni. Kiedy wytopi się troszkę tłuszczu, dodać opłukaną, osuszoną i oczyszczoną drobiową wątróbkę, obsmażyć. Dodać obraną i grubo pokrojoną cebulę. Dusić aż z nakłutej wątróbki nie będzie wypływać krew, a cebula się zeszkli. Odstawić do wystudzenia.

Obrane z kości mięso rosołowe przepuścić dwukrotnie przez maszynkę razem z podgardlem, wątróbką, cebulą i warzywami z rosołu. Dodać kilka łyżek rosołu dla konsystencji, siemię lniane i przyprawy do smaku, wymieszać. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do masy i dokładnie ją wyrobić. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy mięsnej i delikatnie wymieszać.

Masę przełożyć do wysmarowanej smalcem i oprószonej mąką kukurydzianą foremki – u mnie wyszła jedna keksówka 26*9 cm, i jedna mniejsza. Do mniejszej foremki dodałam garść żurawiny sparzonej wrzątkiem i w tej wersji pasztet znikł tak szybko, że nie zdążyłam mu zrobić fotki.

Foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.

Po wystudzeniu lekko podgrzać foremkę i wyjąć z niej pasztet.

1.

Bezglutenowy pasztet porosołowy
Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojone podgardle.

2.

Bezglutenowy pasztet porosołowy
Do podgardla dodać oczyszczoną wątróbkę.

3.

Bezglutenowy pasztet porosołowy
Do podgardla i wątróbki dorzucić grubo pokrojoną cebulę.

4.

Bezglutenowy pasztet porosołowy
Mięso i warzywa dwukrotnie przepuścić przez maszynkę.

5.

Bezglutenowy pasztet porosołowy
Dodać siemię lniane, rosół i przyprawy.

6.

Bezglutenowy pasztet porosołowy
Do masy dodać żółtka.

7.

Bezglutenowy pasztet porosołowy
Masę wymieszaną z ubitymi białkami przełożyć do przygotowanych foremek.

8.

Bezglutenowy pasztet porosołowy
Piec przez godzinę.