Sposób przygotowania:
Szpinakowo- pomidorowe chałki (bułeczki)
Ciasto pomidorowe; Drożdże rozpuszczamy z cukrem w mleku. Odstawiamy na 15 minut aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, rozczyn, sok pomidorowy, sól i olej.
Zgniatamy ciasto. Odstawiamy aż podwoi objętość na około 1 godzinę.
Ciasto szpinakowe; Drożdże rozpuszczamy z cukrem w mleku. Odstawiamy na 15 minut aż drożdże zaczną pracować.
Szpinak miksujemy z olejem. Szpinak rozmrażamy.
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, rozczyn, sól i szpinak. Zgniatamy ciasto. Odstawiamy aż podwoi objętość na około 1 godzinę.
Ciasto szpinakowe dzielimy na 9 równych części.
Tak samo robimy z ciastem pomidorowym. Z każdej części robimy wałeczki długości 15-20 cm.
Wałeczek szpinakowy łączymy z pomidorowym i skręcamy.
Następnie zwijamy skręcając brzegi do siebie. Układamy na blaszkę posmarowaną olejem.
Pieczemy 40 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni. Studzimy. Smacznego ;)
Zgniatamy ciasto. Odstawiamy aż podwoi objętość na około 1 godzinę.
Ciasto szpinakowe; Drożdże rozpuszczamy z cukrem w mleku. Odstawiamy na 15 minut aż drożdże zaczną pracować.
Szpinak miksujemy z olejem. Szpinak rozmrażamy.
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, rozczyn, sól i szpinak. Zgniatamy ciasto. Odstawiamy aż podwoi objętość na około 1 godzinę.
Ciasto szpinakowe dzielimy na 9 równych części.
Tak samo robimy z ciastem pomidorowym. Z każdej części robimy wałeczki długości 15-20 cm.
Wałeczek szpinakowy łączymy z pomidorowym i skręcamy.
Następnie zwijamy skręcając brzegi do siebie. Układamy na blaszkę posmarowaną olejem.
Pieczemy 40 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni. Studzimy. Smacznego ;)