Sposób przygotowania:
Rogaliki francuskie z szynką i seleremETAP 1
Seler naciowy dokładnie odciskamy z zalewy. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na trójkąty.
ETAP 2
Na każdym trójkącie nakładamy plasterek szynki (wcześniej dopasowujemy jego kształt do kształtu ciasta, odpowiednio je okrawając).
ETAP 3
Na szynkę nakładamy porcje selera naciowego.
ETAP 4
Mając nałożone nadzienie przystępujemy do formowania rogalików.
ETAP 5
Gotowe rogaliki przekładamy na blaszkę. Ich wierzch smarujemy jajkiem i oprószamy sezamem. Rogaliki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je w 200°C do zrumienienia około 15 minut.
Między czasie jogurt miksujemy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy go do smaku solą oraz pieprzem.
Upieczone rogaliki pozostawiamy do ostygnięcia. Gotowe podajemy do czosnkowego jogurtu.
gusia1000