jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Rogaliki francuskie z szynką i selerem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Złociste, chrupiące rogaliki nadziane szynką i delikatnym selerem idealnie komponują się z czosnkowym jogurtem. Rogaliki stanowią doskonały pomysł na szybką zakąskę, gdy w drzwiach pojawią się niespodziewani goście.

Rogaliki francuskie z szynką i selerem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki francuskie z szynką i selerem

SKŁADNIKI

  • Około 10 plasterków wędliny z szynki wieprzowej,
  • ¾ -1 słoiczka z selerem konserwowym,
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • Jajko do smarowani rogalików,
  • Sezam do posypania rogalików,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Rogaliki francuskie z szynką i selerem

ETAP 1

Rogaliki francuskie z szynką i selerem
Na trójkąty dzielimy ciasto francuskie

Seler naciowy dokładnie odciskamy z zalewy. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na trójkąty.

ETAP 2

Rogaliki francuskie z szynką i selerem
Po warstwie szynki wykładamy na ciasto

Na każdym trójkącie nakładamy plasterek szynki (wcześniej dopasowujemy jego kształt do kształtu ciasta, odpowiednio je okrawając).

ETAP 3

Rogaliki francuskie z szynką i selerem
Odciśnięty seler wykładamy na szynkę

Na szynkę nakładamy porcje selera naciowego.

ETAP 4

Rogaliki francuskie z szynką i selerem
Formujemy rogaliki

Mając nałożone nadzienie przystępujemy do formowania rogalików.

ETAP 5

Rogaliki francuskie z szynką i selerem
na koniec rogaliki posypujemy sezamem

Gotowe rogaliki przekładamy na blaszkę. Ich wierzch smarujemy jajkiem i oprószamy sezamem. Rogaliki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je w 200°C do zrumienienia około 15 minut.

Między czasie jogurt miksujemy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy go do smaku solą oraz pieprzem.
Upieczone rogaliki pozostawiamy do ostygnięcia. Gotowe podajemy do czosnkowego jogurtu.