BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 214]

Pasztet selerowo-orzechowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Po upieczeniu tego pasztetu byłam bardzo ciekawa jego smaku . Okazało się , że pasztet jest bardzo delikatny i smaczny . Posmarowany na świeżym pieczywie , wybornie smakuje .

Pasztet selerowo-orzechowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet selerowo-orzechowy

 

Sposób przygotowania:

Pasztet selerowo-orzechowy
Seler dokładnie płuczemy . Zalewamy wodą w dużym garnku , gotujemy około 40-50 minut . Potem studzimy i obieramy nożem ze skóry . Obraną cebulę kroimy w kostkę , podsmażamy na oleju , studzimy . Selera kroimy na mniejsze kawałki , mielimy go w maszynce do mięsa wraz z obranymi orzechami włoskimi . Do selera dodajemy , bułkę tartą , usmażoną cebulę , żółtka , przyprawy , solimy do smaku . Wszystko dokładnie mieszamy . Ubijamy białka na sztywno , dodajemy do masy , delikatnie mieszamy . Formę keksową smarujemy tłuszczem , obsypujemy bułką tartą , przekładamy masę selerową i pieczemy pasztet około 1 godziny w 200 C .
Pasztet selerowo-orzechowy
Gotujemy selera , jak jest duży , kroimy na połówki .
Pasztet selerowo-orzechowy
Na patelni , na oleju , podsmażamy białą cebulkę .
Pasztet selerowo-orzechowy
Obranego ze skóry selera , mielimy w maszynce do mięsa razem z orzechami .
Pasztet selerowo-orzechowy
Gotową masę przekładamy do dużej foremki keksowej .

Tagi:

seler tarta