Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Pasztet skandynawski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Masą napełnij formę (posmarowaną masłem), piecz 70-80 minut w temp. 170°C. smacznego!

Pasztet skandynawski

Składniki:

Pasztet skandynawski

 

  • 50 dag wołowiny z udźca
  • 50 dag schabu karkowego
  • 50 dag wątróbki cielęcej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 20 dag pieczarek
  • 15 dag oliwek
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pasztet skandynawski
Wołowinę i karkówkę przepuść przez maszynkę, wymieszaj z jajkami i śmietanką, przypraw 3 łyżeczkami soli i czubatą łyżeczką pieprzu. Wstaw do lodówki. Wątróbkę obierz z błon, pokrój w cienkie plastry, lekko przesmaż na maśle i zmiel połowę. Resztę wątróbki, oliwki i pieczarki pokrój w drobną kostkę, cebulę posiekaj. Przygotowane składniki dodaj do mięsa, wymieszaj. Masą napełnij formę (posmarowaną masłem), piecz 70-80 minut w temp. 170°C.