Sposób przygotowania:
Rozgrzewający pasztet Eli
Jarzyny obrać i umyć. Do mięsa dodać ostudzoną kaszę jaglaną,orzechy,doprawić do smaku. Cebule obrać i 3 przypiec na blasze lub suchej patelni teflonowej. Czosnek obrać. Udka umyć,włożyć do garnka,dodać jarzyny,przypieczone cebule,6 ząbków czosnku,6 ziaren ziela angielskiego,listki laurowe,doprawić solą i pieprzem. Całość zalać wodą i gotować na małym ogniu aż mięso będzie mięciutkie. Wyjąć mięso i jarzyny z wywaru. Jarzyny wykorzystać do sałatki. Wywar przecedzić. Słoninę pokroić w grubsze paski,zalać wywarem (tak żeby słonina była przykryta wywarem) ,gotować około 10 minut i wyjąć. Wątróbkę umyć,usunąć błony i tłuszcz. Włożyć wątróbkę do wywaru (w którym gotowała się słonina) i chwilę gotować. Kaszę jaglaną gotować w szklance osolonego wrzątku przez 15 minut. Mięso oddzielić od kości. Zmielić w maszynce z drobnymi oczkami mięso,słoninę,wątróbkę,pozostałe 3 cebule i 6 ząbków czosnku. Pozostałe 6 ziaren ziela angielskiego zmielić w młynku lub utłuc w moździerzu. Do mięsa dodać ostudzoną kaszę,orzechy,żółtka,zmielone ziele angielskie i doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową. Całość wymieszać. Białka ubić razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodać do masy i delikatnie wymieszać. Masę pasztetową wyłożyć do teflonowej lub silikonowej (może być zwykła stalowa wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą) dużej keksówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pasztet włożyć do piekarnika i piec okoł 70-80 minut. Do piekarnika włożyć garnuszek z wodą,żeby podczas pieczenia pasztet nie wysechł. Smacznego!