SUPERPRZEPIS

Wielkanocny pasztet z jajek i kaszy jaglanej

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Wielkanocny pasztet z jajek i kaszy jaglanej

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pasztetu, a ten zrobiony z jajek i kaszy jaglanej świetnie się sprawdzi na świątecznym stole osób, które nie jedzą mięsa.

Składniki:

Wielkanocny pasztet z jajek i kaszy jaglanej

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny pasztet z jajek i kaszy jaglanej

ETAP 1:

Wielkanocny pasztet z jajek i kaszy jaglanej
Opłukaną kaszę jaglaną ugotować na sypko.

Wypłukaną kaszę odsączyć na sitku. Przelać wrzącą wodą, aby pozbyć się goryczki i ponownie odsączyć z nadmiaru wody. Do garnka wlać szklankę wody, zagotować, dodać kaszę.

Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 min. Garnek z kaszą odstawić do przestygnięcia, w tym czasie kasza wchłonie całą wodę i będzie ugotowana idealnie na sypko.

ETAP 2:

Wielkanocny pasztet z jajek i kaszy jaglanej
Cebulę udusić na oleju i odstawić do przestygnięcia.

Cebulę obrać, opłukać, pokroić i udusić na dwóch łyżkach oleju. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i czubrycą. Odstawić do przestygnięcia.

ETAP 3:

Wielkanocny pasztet z jajek i kaszy jaglanej
/wszystkie składniki dokładnie zmiksować.

Jajka ugotowane na twardo obrać ze skorupek i pokroić na części. Przestudzoną, ale jeszcze ciepłą kaszę przełożyć do pojemnika rozdrabniacza, dodać jajka ugotowane na twardo, uduszoną cebulę,czosnek, olej i miękkie masło oraz surowe jajka.

Całość dokładnie zmiksować. Dodać przyprawy i ponownie zmiksować

ETAP 4:

Wielkanocny pasztet z jajek i kaszy jaglanej
Zmiksowaną masę przełożyć do wysmarowanej blaszki.

Masę pasztetową przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki. Wierzch wyrównać, spryskać olejem i posypać bułka tartą.

ETAP 5:

Wielkanocny pasztet z jajek i kaszy jaglanej

Blaszkę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 40 minut, następnie podwyższyć temperaturę do 230°C i piec jeszcze 10 minut.

*przypraw należy dodać naprawdę sporo, aby pasztet miał wyrazisty smak.


Tagi:

jajka pasztet