Sposób przygotowania:
Wielkanocny pasztet z jajek i kaszy jaglanejETAP 1:
Wypłukaną kaszę odsączyć na sitku. Przelać wrzącą wodą, aby pozbyć się goryczki i ponownie odsączyć z nadmiaru wody. Do garnka wlać szklankę wody, zagotować, dodać kaszę.
Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 min. Garnek z kaszą odstawić do przestygnięcia, w tym czasie kasza wchłonie całą wodę i będzie ugotowana idealnie na sypko.
ETAP 2:
Cebulę obrać, opłukać, pokroić i udusić na dwóch łyżkach oleju. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i czubrycą. Odstawić do przestygnięcia.
ETAP 3:
Jajka ugotowane na twardo obrać ze skorupek i pokroić na części. Przestudzoną, ale jeszcze ciepłą kaszę przełożyć do pojemnika rozdrabniacza, dodać jajka ugotowane na twardo, uduszoną cebulę,czosnek, olej i miękkie masło oraz surowe jajka.
Całość dokładnie zmiksować. Dodać przyprawy i ponownie zmiksować
ETAP 4:
Masę pasztetową przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki. Wierzch wyrównać, spryskać olejem i posypać bułka tartą.
ETAP 5:
Blaszkę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 40 minut, następnie podwyższyć temperaturę do 230°C i piec jeszcze 10 minut.
*przypraw należy dodać naprawdę sporo, aby pasztet miał wyrazisty smak.