Sposób przygotowania:
Pasztet z pieczarek
Bułki kajzerki namoczyć w mleku. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni przesmażyć i odparować pieczarki. Pieczarek jest dosyć sporo więc najlepiej robić to partiami.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić ok 1/4 startych pieczarek i smażyć aż odparuje z nich cały płyn.
Przełożyć do miski i w ten sam sposób przesmażyć resztę pieczarek. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę zrumienić na 2 łyżkach oleju.
Przesmażone pieczarki cebulę wystudzić. Następnie dodać dobrze odciśnięte z mleka bułki oraz żółtka. Wszystko dobrze wyrobić, do smaku doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Na koniec ubić pianę z białek i dodać do masy. Dokładnie wymieszać.
Foremkę keksówkę nasmarować masłem, u mnie duża keksówka 30x12 ale można też użyć małych foremek aluminiowych. Do foremki przełożyć pieczarkową masę.
Wierzch ładnie wyrównać i ułożyć wiórki masła. Foremkę z masą wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 60 minut, funkcja góra-dół.
Po upieczeniu dobrze wystudzić i schłodzić, potem można kroić na plastry.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić ok 1/4 startych pieczarek i smażyć aż odparuje z nich cały płyn.
Przełożyć do miski i w ten sam sposób przesmażyć resztę pieczarek. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę zrumienić na 2 łyżkach oleju.
Przesmażone pieczarki cebulę wystudzić. Następnie dodać dobrze odciśnięte z mleka bułki oraz żółtka. Wszystko dobrze wyrobić, do smaku doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Na koniec ubić pianę z białek i dodać do masy. Dokładnie wymieszać.
Foremkę keksówkę nasmarować masłem, u mnie duża keksówka 30x12 ale można też użyć małych foremek aluminiowych. Do foremki przełożyć pieczarkową masę.
Wierzch ładnie wyrównać i ułożyć wiórki masła. Foremkę z masą wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 60 minut, funkcja góra-dół.
Po upieczeniu dobrze wystudzić i schłodzić, potem można kroić na plastry.