monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Chrzanowe gofry z musem jajecznym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Co roku obok tradycyjnych potraw na świątecznym stole, staram się przygotować jakąś "nowość". Tym razem będą to gofry na bazie chrzanu z czosnkowo-jajecznym musem. Danie lekkie, sprawdzi się nie tylko na święta.

Chrzanowe gofry z musem jajecznym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chrzanowe gofry z musem jajecznym

 

Sposób przygotowania:

Chrzanowe gofry z musem jajecznym

Gofry:

Chrzanowe gofry z musem jajecznym
jajka ubić ze śmietaną i pieprzem mikserem

Do miski wbić jajka, dodać śmietanę i zmiksować,aż jajka się spienią. Dodać wodę, sól i pieprz, wymieszać.

ETAP 2:

Chrzanowe gofry z musem jajecznym
do wymieszanego ciasta dodać chrzan i znów wymieszać

Stopniowo dodawać obie mąki i mieszać aż ciasto będzie mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodać chrzan i po raz ostatni wymieszać.

Odłożyć pod przykryciem na 15-20 minut.

ETAP 3:

Chrzanowe gofry z musem jajecznym
chrzanowe gofry piec na złoty kolor z odrobiną oleju

Gofrownice rozgrzać, posmarować odrobinę olejem i kłaść ciasto, piec gofry na złoto.

Mus jajeczny:

Chrzanowe gofry z musem jajecznym
w pojemniku blendera zmiksować wszystkie składniki musu

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupek. Pokroić na 5 kawałków, przełożyć do dzbanka blendera. Dodać czosnek pokrojony w plastry oraz śmietanę.

Zmiksować na gładki mus. Doprawić do smaku solą.

Mus przełożyć do woreczka cukierniczego lub szprycy i wyciskać na gofry, posypać czarnym sezamem.


Tagi:

przystawki