Sposób przygotowania:
Pasztet z pieczarek
Wykonanie:Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać garść majeranku i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć ok. 1 minuty, odstawić z ognia. Obrane i umyte pieczarki, pokroić na kawałki i podsmażyć na oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.Odłożyć 3-4 łyżki pieczarek, pozostałe pieczarki wymieszać z cebulą i zblendować. Ziemniaki potłuc tłuczkiem, lub przecisnąć przez praskę i połączyć z jajkiem , tartą bułką i masą pieczarkowo-cebulową. Dodać przyprawy ( oprócz majeranku) i dokładnie wymieszać. Do powstałej masy dodać pozostałe pieczarki, sól i jeszcze raz wymieszać. Masę przełożyć do keksowej foremki - ¾ jej wysokości, wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze uklepać. Na wierzchu polać olejem (1-2 milimetrowa warstwa) i posypać pozostałym majerankiem. Piec w temperaturze 170 stopni około godziny z wyłączonym termoobiegiem. Wyjąć z brytfanki jak zupełnie wystygnie.