Megi35

Megi35

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Pasztet z selera

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przedstawiam przepis na pasztet z selera, cudowny zarówno do pracy, do szkoły, na śniadanie lub obiad! Bardzo smaczny, wegetariański dla każdego!

Pasztet z selera

Składniki:

Pasztet z selera

na pasztet

  • jeden duzy seler lub dwa średnie
  • 2 srednie celule, 2 ząbki czosnku
  • pół kostki margaryny
  • 1 szkl. tartej bułki
  • 2 jajka
  • 2 kostki grzybowe
  • natka pietruszki, majeranek, tymianek, pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Pasztet z selera
Margarynę rozgrzać, dodać kostki grzybowe, pokrojoną w kosteczkę cebule i czosnek i zeszklić.

Dodać natkę i część przypraw, przesmażyć.

Selera umyć, obrać, zetrzeć na tarce, do miski z selerem przełożyć zasmażoną  cebulę, wsypać bułkę tartą, dodać jajka przyprawy, majeranek, tymianek i inne do smaku, wyrobić na gładką  masę, przełożyć do podłużnej blaszki, pięć w nagrzanym do ok. 180-200 piekarniku ok 1-1,20 h. 

Wystudzić  ischłodzić w lodówce i można już kroić.

Najlepiej smakuje z sosami, chrzanem albo innymi dodatkami, pycha a jaki zdrowy i nietuczący!  

Tagi:

seler