gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Pasztet z selera

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczny warzywny pasztet z selera, świetny dodatek do świeżego pieczywa. Polecam wypróbowanie przepisu.

Pasztet z selera Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pasztet z selera

 

  • 500 g - selera
  • 1 - cebula
  • 1 marchewka
  • ½ szklanki - wywaru warzywnego
  • 2 ząbki - czosnku
  • 3 - jajka
  • ½ szklanki -otrębów owsianych
  • 2 łyżki - musztardy
  • 1 łyżeczka - gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka - pieprzu
  • sól

Sposób przygotowania:

Pasztet z selera
Seler, marchewkę i cebule zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Przełożyć do garnka, dolać wywar jarzynowy, dodać rozdrobniony czosnek. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Wystudzić.

Dodać przyprawy, jajka, musztardę i otręby owsiane. Wymieszać i przełożyć do keksówki,  natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C. smacznego ;)
Pasztet z selera
ugotowane warzywa studzimy i dodajemy resztę składników
Pasztet z selera
Przekładamy do blaszki i pieczemy ok 1 godziny.

Tagi:

jajko jajka seler