ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 240]

Pasztet z selera z grzybami wg. Irenki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taki pasztet może być wspaniałą odmianą dla dań mięsnych, można podać go na obiad z dodatkiem sosu albo ketchupu.

Pasztet z selera z grzybami wg. Irenki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet z selera z grzybami wg. Irenki

 

  • 1 bardzo duży seler
  • 1 marchewka
  • 3 duże cebule
  • 4 jajka
  • pół szklanki suszonych grzybów
  • 1 szklanka wrzątku
  • sól i pieprz czarny mielony
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 łyżki kaszki manny
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju do smażenia cebuli

Sposób przygotowania:

Pasztet z selera z grzybami wg. Irenki
Jeden bardzo duży duży seler oraz marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, trzy duże cebule obrać i pokroić w drobną kosteczkę, usmażyć na złoty kolor na oleju i doprawić solą, poczekać aż ostygnie.

Do potartego selera dodać 4 jajka, 1 szklankę bułki tartej, 2 łyżki kaszki manny, pół szklanki suszonych i wcześniej namoczonych grzybów ( grzyby zalewamy szklanką wrzątku i dodajemy pół łyżeczki soli) wlewamy także wywar od moczenia grzybów. Pęczek pietruszki kroimy na drobno i także dodajemy do masy.

Wszystkie składniki dobrze razem wyrabiamy. Doprawimy solą oraz pieprzem. Foremkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą, przekładamy masę.

Pieczemy w piekarniku na złoty kolor około godziny do półtora w zależności od wielkości i wagi naszej masy.

Podajemy z sosem albo ketchupem według uznania.
Pasztet z selera z grzybami wg. Irenki
eden bardzo duży duży seler oraz marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
Pasztet z selera z grzybami wg. Irenki
trzy duże cebule obrać i pokroić w drobną kosteczkę, usmażyć na złoty kolor
Pasztet z selera z grzybami wg. Irenki
Do potartego selera dodać cztery duże jajka.,
Pasztet z selera z grzybami wg. Irenki
grzyby zalewamy szklanką wrzątku i dodajemy pół łyżeczki soli, zanim dodamy je do masy możemy je pokroić drobniej