Sposób przygotowania:
Pasztet z selera z grzybami wg. Irenki
Jeden bardzo duży duży seler oraz marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, trzy duże cebule obrać i pokroić w drobną kosteczkę, usmażyć na złoty kolor na oleju i doprawić solą, poczekać aż ostygnie.
Do potartego selera dodać 4 jajka, 1 szklankę bułki tartej, 2 łyżki kaszki manny, pół szklanki suszonych i wcześniej namoczonych grzybów ( grzyby zalewamy szklanką wrzątku i dodajemy pół łyżeczki soli) wlewamy także wywar od moczenia grzybów. Pęczek pietruszki kroimy na drobno i także dodajemy do masy.
Wszystkie składniki dobrze razem wyrabiamy. Doprawimy solą oraz pieprzem. Foremkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą, przekładamy masę.
Pieczemy w piekarniku na złoty kolor około godziny do półtora w zależności od wielkości i wagi naszej masy.
Podajemy z sosem albo ketchupem według uznania.
Do potartego selera dodać 4 jajka, 1 szklankę bułki tartej, 2 łyżki kaszki manny, pół szklanki suszonych i wcześniej namoczonych grzybów ( grzyby zalewamy szklanką wrzątku i dodajemy pół łyżeczki soli) wlewamy także wywar od moczenia grzybów. Pęczek pietruszki kroimy na drobno i także dodajemy do masy.
Wszystkie składniki dobrze razem wyrabiamy. Doprawimy solą oraz pieprzem. Foremkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą, przekładamy masę.
Pieczemy w piekarniku na złoty kolor około godziny do półtora w zależności od wielkości i wagi naszej masy.
Podajemy z sosem albo ketchupem według uznania.