bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Pasztet z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Wyborny pasztet z suszoną żurawiną, jest bardzo smaczny i delikatny, na lekko słodki smak. Uwielbiam połączenie mięsa z owocami.

Pasztet z żurawiną

Składniki:

Pasztet z żurawiną

 

  • 1 kilogram udek z kurczaka
  • 0,5 kilograma boczku surowego
  • 100 gram drobiowej wątróbki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Kawałek pora
  • 1 duża cebula
  • 2 kajzerki
  • 2 jajka
  • Garść suszonej żurawiny
  • Sól, pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • Majeranek
  • Gałka muszkatołowa
  • Jarzynka
  • Olej do smażenia
  • Tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Pasztet z żurawiną
Do garnka przekładamy udka z kurczaka i boczek, dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, selera , pora, wrzucamy listek laurowy, ziela angielskie i pieprz. Zalewamy wodą, doprawiamy do smaku jarzynką, gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa.

Cebulę obieramy, kroimy w pióra, smażymy na rozgrzanym oleju, wątróbkę smażymy na patelni po smażeniu cebuli. Ugotowane i ostudzone mięso oddzielamy od kości i skóry, bułki namaczamy w wodzie, odciskamy.

Ugotowane mięso, marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę, wątróbkę i bułkę mielimy na sitku o drobnych oczkach, wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową, dodajemy suszoną żurawinę, pasztet dokładnie wyrabiamy.

Pasztet przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem, wstawiamy od piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50 minut.