Sposób przygotowania:
Pasztet z żurawiną
Do garnka przekładamy udka z kurczaka i boczek, dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, selera , pora, wrzucamy listek laurowy, ziela angielskie i pieprz. Zalewamy wodą, doprawiamy do smaku jarzynką, gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa.
Cebulę obieramy, kroimy w pióra, smażymy na rozgrzanym oleju, wątróbkę smażymy na patelni po smażeniu cebuli. Ugotowane i ostudzone mięso oddzielamy od kości i skóry, bułki namaczamy w wodzie, odciskamy.
Ugotowane mięso, marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę, wątróbkę i bułkę mielimy na sitku o drobnych oczkach, wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową, dodajemy suszoną żurawinę, pasztet dokładnie wyrabiamy.
Pasztet przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem, wstawiamy od piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50 minut.
Cebulę obieramy, kroimy w pióra, smażymy na rozgrzanym oleju, wątróbkę smażymy na patelni po smażeniu cebuli. Ugotowane i ostudzone mięso oddzielamy od kości i skóry, bułki namaczamy w wodzie, odciskamy.
Ugotowane mięso, marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę, wątróbkę i bułkę mielimy na sitku o drobnych oczkach, wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową, dodajemy suszoną żurawinę, pasztet dokładnie wyrabiamy.
Pasztet przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem, wstawiamy od piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50 minut.