ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 260]

Pasztet z zielonej soczewicy z brokułami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczny pasztet. Posmakuje wszystkim. Może być codziennym danie, jak i daniem na spotkaniach rodzinnych.

Pasztet z zielonej soczewicy z brokułami

Składniki:

Pasztet z zielonej soczewicy z brokułami

 

  • 500 g soczewicy zielonej
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • duża cebula / olej rzepakowy do smażenia
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 450 g brokuły różyczki mrożone
  • 5-6 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki czubricy zielonej
  • łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 1/3 łyżki pieprzu czarnego młotkowanego z kolendrą
  • smalec do wysmarowania foremek

Sposób przygotowania:

Pasztet z zielonej soczewicy z brokułami

ETAP 1:

Soczewicę namoczyć ok 1 godz. Ugotować do miękkości bez soli. Płatki jaglane przepłukać pod bieżącą woda. Zalać wrzątkiem i pozostawić, żeby napęczniały. Cebulkę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju.

Soczewice rozdrobnić przy pomocy blendera. Dodać płatki, cebulkę, jajka, olej, sos sojowy, zioła, pieprz i dokładnie wyrobić . Foremki wysmarować smalcem.

Na dno foremek położyć połowę masy i poukładać mrożone brokuły. Przykryć pozostałą masą. Docisnąć, wyrównać.

Pieczenie 180 stopni - ok 50 min. Smacznego.