jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Pasztet z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Choć nie jest to mięsny pasztet, spokojnie może z nim konkurować! Ma piękny kolorek, lekko pikantny smak i fajnie się smaruje. Podajemy go do pieczywa. Do tego odrobinę zieleniny, w postaci kiełków, szczypiorku i mamy pyszne, pożywne śniadanie.

Pasztet z soczewicy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet z soczewicy

 

  • Składniki:
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 1 cebula czerwona,
  • 0,5 słoiczka suszonych pomidorów,
  • 2 -3 ząbki czosnku,
  • sól do smaku,
  • pieprz,
  • ostra papryka mielona,
  • olej do zrumienienia cebuli

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z soczewicy
Soczewice zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną odsączamy z wody. Tak przygotowaną przekładamy do malaksera i wstępnie miksujemy. Między czasie cebule obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Pomidory odsączmy z oleju i kroimy na mniejsze części. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Tak przygotowaną cebule, czosnek oraz pomidory dodajemy do soczewicy. Całość miksujemy doprawiając do smaku. Aby pasztet był bardziej smarowny lub gdyby masa była sucha można dodać do całości olej spod pomidorów. Pasztet miksujemy do momentu jak powstanie jednolita masa. Gotowy przekładamy do zamykanego naczynia i przetrzymujemy w lodówce.
Pasztet z soczewicy
Soczewicę gotujemy do miękkości. ugotowaną odsączmy
Pasztet z soczewicy
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju
Pasztet z soczewicy
pomidory odsączmy z oleju. kroimy na mniejsze części
Pasztet z soczewicy
Pomidory oraz cebule dodajemy do soczewicy. Miksujemy

Tagi:

soczewica