patisonwkuchni

patisonwkuchni

Starszy Kucharz
[Przepisów: 4]

SUPERPRZEPIS

Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pasztet z soczewicy, który dzięki przyprawom zyskuje odpowiedni aromat i smak. Spodoba się nawet tym, którzy jadali do tej pory tylko mięsne pasztety.

Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką

Składniki:

Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką

 

  • 250 g zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 6 marchewek
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką
Na początek należy soczewicę zalać wodą i odstawić na godzinę. W tym czasie można już zająć się podsmażaniem cebuli i czosnku, które wcześniej trzeba posiekać. Podsmażone warzywa dodać do garnka z soczewicą, gdy będzie to konieczne dolać wody, wstawić na gaz i gotować 25minut.

Po 10 minutach dodać pokrojone w plastry marchewki. Gdy minie czas gotowania soczewicy, zmiksować wszystko dokładnie, dodać jajko, koperek (posiekać), oliwę oraz przyprawy (tymianek, kolendrę i pieprz cayenne).

Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec pasztet w małej keksówce wyściełanej folia aluminiową, posmarowaną olejem. Smacznego!