Sposób przygotowania:
Świąteczny pasztet z soczewicyUgotować jajka na twardo i obrać.
Ziarna soczewicy wypłukać i zalać gorącym bulionem warzywnym ,dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować aż ziarenka rozpadną się i utworzą gęstą papkę.W czasie gotowania należy tylko od czasu do czasu wymieszać, by zapobiec przypaleniu się .Po ugotowaniu wyjąć przyprawy ,można lekko zmiksować/lubię gładki pasztet/Pokrojoną cebulę,czosnek oraz marchewkę i seler starte na grubej tarce podsmażyć na oliwie/dusić do miękkości/. Pod koniec smażenia dodać masło, przyprawy/ilość i rodzaj można dowolnie zmienić/ i kieliszek brandy. Masę warzywną połączyć z soczewicą, dokładnie wymieszać . Wbić roztrzepane jajka, dodać sos sojowy ,ser ,zieloną pietruszkę i wymieszać/ ewentualnie doprawić do smaku/ Do foremki/10/22 cm./ wyłożonej papierem do pieczenia nałożyć 1/3 masy pasztetowej, ułożyć jajka/końcówki ściąć/ i przykryć pozostałą częścią .Papier przed włożeniem do foremki należy zmoczyć i pognieść, usuwając nadmiar wody a wówczas łatwiej dopasowuje się do foremki.Wierzch posypać krokantem orzechowym. Pasztet piec w 180°C aż będzie przypieczony z wierzchu, a boki będą odchodzić od foremki./ok.45 min/.Schłodzony pasztet wyjąć z foremki, usunąć papier /łatwo odchodzi/i wyłożyć na półmisek,podawać z dodatkiem pieczywa i sosu chrzanowego.
cris
a jest to mała marchewka i kawałek selera naciowego.
jaNina
evita0007
To prawda.Wspaniały :-)
Konradek
Jestem pod wrażeniem przepisu i zdjęć:) szkoda tylko że to nie na moje mozliwości kulinarne - ale podeślę mamie - moża da się namówić i zrobi taki pasztet :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
marietta