bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 848]

Pasztet z suszonymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo często wykorzystuję do pasztetu mięso z rosołu, można w ten sposób bardzo szybko go przygotować.

Pasztet z suszonymi pomidorami

Składniki:

Pasztet z suszonymi pomidorami

 

  • 1 kilogram ugotowanego mięsa z rosołu
  • warzywa z rosołu ( marchew, pietruszka, seler)
  • 1 cebula
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pasztet z suszonymi pomidorami
Cebulę obieramy, kroimy w pióra, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Mięso mielimy razem z cebulą i ugotowanymi warzywami na sitku o małych oczkach.

Pomidory suszone odsączamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, pokrojone pomidory, całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.

Pasztet przekładamy do foremek, wierzch wyrównujemy łyżką, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Upieczony pasztet pozostawiamy do ostygnięcia, kroimy zimny.

Tagi:

pasztet