Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Pasztet z soczewicą i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny i zdrowy pasztet z zieloną soczewicą, świeżym szpinakiem i suszonymi pomidorami. Pasztet przygotowuje się łatwo i szybko.

Pasztet z soczewicą i szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet z soczewicą i szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z soczewicą i szpinakiem
Soczewicę przepłukać, zalać 3 szkl wody dodać ziele angielskie, liść laurowy łyżeczkę soli i gotować ok 15-20 minut aż powstanie papka. Wyjąć przyprawy i ostudzić. Cebulę, czosnek obrać posiekać, marchewki obrać i zetrzeć na tarce.

Na patelni podgrzać olej wsypać kumin, pieprz cayenne, curry oraz imbir i smażyć, aż poczujemy aromat. Dodać cebulę z czosnkiem i zeszklić następnie dodać starte marchewki i smażyć, aż zmięknie. Szpinak blanszować i pokroić.

Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Do zimnej soczewicy dodać resztę składników doprawić mocno solą i pieprzem, dodać jajka i wymieszać. Masę przełożyć do formu keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok 1 h w temp 200 stopni.
Pasztet z soczewicą i szpinakiem
Soczewicę przepłukać, zalać 3 szkl wody dodać ziele angielskie, liść laurowy łyżeczkę soli i gotować ok 15-20 minut aż powstanie papka
Pasztet z soczewicą i szpinakiem
Na patelni podgrzać olej wsypać kumin, pieprz cayenne, curry oraz imbir i smażyć aż poczujemy aromat
Pasztet z soczewicą i szpinakiem
Do zimnej soczewicy dodać resztę składników doprawić mocno solą i pieprzem , dodać jajka i wymieszać
Pasztet z soczewicą i szpinakiem
Masę przełożyć do formu keksowej wyłożonej papierem do pieczenia . Piec ok 1 h w temp 200 stopni.

Tagi:

dania pasztety