Sposób przygotowania:
Pasztet z soczewicą i szpinakiem
Soczewicę przepłukać, zalać 3 szkl wody dodać ziele angielskie, liść laurowy łyżeczkę soli i gotować ok 15-20 minut aż powstanie papka. Wyjąć przyprawy i ostudzić. Cebulę, czosnek obrać posiekać, marchewki obrać i zetrzeć na tarce.
Na patelni podgrzać olej wsypać kumin, pieprz cayenne, curry oraz imbir i smażyć, aż poczujemy aromat. Dodać cebulę z czosnkiem i zeszklić następnie dodać starte marchewki i smażyć, aż zmięknie. Szpinak blanszować i pokroić.
Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Do zimnej soczewicy dodać resztę składników doprawić mocno solą i pieprzem, dodać jajka i wymieszać. Masę przełożyć do formu keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 1 h w temp 200 stopni.
Na patelni podgrzać olej wsypać kumin, pieprz cayenne, curry oraz imbir i smażyć, aż poczujemy aromat. Dodać cebulę z czosnkiem i zeszklić następnie dodać starte marchewki i smażyć, aż zmięknie. Szpinak blanszować i pokroić.
Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Do zimnej soczewicy dodać resztę składników doprawić mocno solą i pieprzem, dodać jajka i wymieszać. Masę przełożyć do formu keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 1 h w temp 200 stopni.