Sposób przygotowania:
Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidoramiETAP 1
Ciecierzycę zalewamy wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości w lekko osolonej wodzie. Gotową odsączamy z wody i studzimy.
ETAP 2
Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju. Przestudzoną ciecierzycę przekładamy do malaksera.
Miksujemy ją wstępnie z jajkami. Następnie dodajemy do niej cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek.
ETAP 3
Gdy dodane składniki połączą się z ciecierzycą, dodajemy do niej ser oraz przyprawy do smaku. Całość ponownie miksujemy.
ETAP 4
Zmiksowaną i doprawioną masę przekładamy do miski. Dodajmy do niej pokrojone w paseczki pomidory, oliwę spod pomidorów oraz bułkę tartą.
Całość mieszamy za pomocą łyżki.
ETAP 5
Blaszkę na pasztet smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą. Umieszczamy w niej przygotowaną masę.
Wierzch pasztetu skrapiamy oliwą i posypujemy czarnuszką.
Pasztet pieczemy około 50 minut w 180°C. Gotowy wyjmujemy z blaszki i studzimy.
SylaUla