Sposób przygotowania:
Pasztet z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Ciecierzycę zalej zimną wodą (szklanka suchej ciecierzycy = 2 szklanki ciecierzycy po namoczeniu i ugotowaniu) i odstaw do namoczenia na całą noc. Ugotuj ciecierzycę do miękkości. Pomiń jeśli używasz ciecierzycę z puszki. Oczyszczonego pora pokrój na krążki, zeszklij na łyżce masła. Do ciecierzycy dodaj jajko, podsmażony por, posiekane pomidory, przyprawy i bułkę tartą.Całość rozdrobnij blenderem. Jeśli masa jest za sucha dodaj oleju z pomidorów, lub roślinnego. Masą wypełnij podłużną foremkę (21,5x7,5) wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190'C przez 35-40min (do zrumienienia wierzchu) Lekko przestudzony pasztet wyciągnij wraz z papierem do pieczenia. Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przechowuj w lodówce (pod przykryciem) do 5 dni.