Sposób przygotowania:
Pasztet z pieczonego kalafiora
1. Nagrzać piekarnik na 220 stopni.
2. Kalafior podzielić na różyczki, ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki. Piec aż warzywa będą miękkie (ok 30-40min)
3. Kaszę przelać wrzątkiem, zagotować w wodzie z solą i gotować około 15min aż kasza wypije całą wodę.
4. Warzywa i kaszę zblendować na gładką masę.
5. Dodać pokrojone suszone pomidory, starty czosnek, pestki dyni, sól i pieprz, wymieszać.
6. Przełożyć do foremki jak na pasztet (keksówka).
7. Piec 40-45 minut, aż pasztet będzie słoty. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
2. Kalafior podzielić na różyczki, ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki. Piec aż warzywa będą miękkie (ok 30-40min)
3. Kaszę przelać wrzątkiem, zagotować w wodzie z solą i gotować około 15min aż kasza wypije całą wodę.
4. Warzywa i kaszę zblendować na gładką masę.
5. Dodać pokrojone suszone pomidory, starty czosnek, pestki dyni, sól i pieprz, wymieszać.
6. Przełożyć do foremki jak na pasztet (keksówka).
7. Piec 40-45 minut, aż pasztet będzie słoty. Kroić po całkowitym wystudzeniu.