Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Pasztet z tuńczyka i groszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niebagatelna przystawka: portugalski pasztet z tuńczyka oraz groszku z aromatycznymi śródziemnomorskimi dodatkami: oliwkami i kaparami. Słodki groszek, wyraziste oliwki i słone kapary nadają delikatnemu pasztetowi charakter i wyjątkowy smak.

Pasztet z tuńczyka i groszku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pasztet z tuńczyka i groszku

 

  • 3 puszki tuńczyka w sosie własnym (każda po 170 g)
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g mrożonego groszku Hortex
  • 40 g czarnych, portugalskich, drylowanych oliwek
  • 1 czubata łyżka kaparów z zalewy
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • skórka otarta z niewoskowanej cytryny

Sposób przygotowania:

Pasztet z tuńczyka i groszku
Jajka gotujemy na twardo. Miksujemy je za pomocą blendera lub siekamy w malakserze wraz z odsączonym tuńczykiem. Dodajemy majonez wymieszany z musztardą, drobno posiekaną natkę pietruszki, skórkę otartą z cytryny oraz po dużej szczypcie soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Groszek Hortex wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez 5 minut. Odsączamy i osuszamy. Kapary odsączamy z zalewy. Oliwki siekamy na mniejsze części. Groszek, kapary oraz oliwki dodajemy do masy i delikatnie mieszamy szpatułką. Niewielką formę keksówkę wykładamy przezroczystą folią spożywczą. Wkładamy masę i wyrównujemy wierzch. Chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Po tym czasie podajemy ze świeżym lub chrupkim pieczywem. Pasztet możemy ozdobić groszkiem Hortex, jajkami na twardo oraz kiełkami.
Pasztet z tuńczyka i groszku
Pasztet z tuńczyka i groszku
Pasztet z tuńczyka i groszku
Kanapki z pasztetem z tuńczyka i groszku