Sposób przygotowania:
Pasztet z tuńczyka i groszku
Jajka gotujemy na twardo. Miksujemy je za pomocą blendera lub siekamy w malakserze wraz z odsączonym tuńczykiem. Dodajemy majonez wymieszany z musztardą, drobno posiekaną natkę pietruszki, skórkę otartą z cytryny oraz po dużej szczypcie soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Groszek Hortex wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez 5 minut. Odsączamy i osuszamy. Kapary odsączamy z zalewy. Oliwki siekamy na mniejsze części. Groszek, kapary oraz oliwki dodajemy do masy i delikatnie mieszamy szpatułką. Niewielką formę keksówkę wykładamy przezroczystą folią spożywczą. Wkładamy masę i wyrównujemy wierzch. Chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Po tym czasie podajemy ze świeżym lub chrupkim pieczywem. Pasztet możemy ozdobić groszkiem Hortex, jajkami na twardo oraz kiełkami.