SUPERPRZEPIS

Pasztet z soczewicy z warzywami i słonecznikiem

  • 15
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Pasztet z soczewicy z warzywami i słonecznikiem Więcej zdjęć (5)

Pasztet upiekłam w celu wykorzystania warzyw z rosołu. Aby uzyskać wersję wegańską, należy dodać warzywa ugotowane w wodzie lub utrzeć na tarce surowe i udusić na oleju razem z cebulką.

Składniki:

Pasztet z soczewicy z warzywami i słonecznikiem

 

  • SKŁADNIKI NA KEKSÓWKĘ 27x8 cm:
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • liść laurowy
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek bulwy selera
  • 2/3 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżka słodkiej sproszkowanej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • chili do smaku
  • 1 łyżeczka soli – ja dosoliłam jeszcze troszkę do smaku
  • DODATKOWO:
  • Tłuszcz i bułka tarta do foremki
  • pestki słonecznika i sezam do posypania wierzchu

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z soczewicy z warzywami i słonecznikiem
Soczewicę opłukać na sicie, osączyć, przełożyć do rondelka, zalać dwiema szklankami gorącej wody, dodać liść laurowy i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 20-30 minut aż wchłonie całą wodę, ewentualnie odparować, usunąć liść. Pestki słonecznika zalać wrzątkiem na 10 minut, odcedzić. Ugotowane warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju. Do soczewicy dodać pozostałe składniki i przyprawy, dokładnie wymieszać. Keksówkę wysmarować tłuszczem i wyspać bułką tartą, napełnić masą. Masę ugnieść, wierzch posypać suchymi pestkami słonecznika i sezamem. Piec 50-60 minut w temperaturze 170-180 stopni z termo obiegiem, aż wierzch się zrumieni, a boki będą odstawać od foremki. Przestudzić w foremce, wyjąć i schłodzić w lodówce. 
Pasztet z soczewicy z warzywami i słonecznikiem
Soczewicę opłukać na sicie, osączyć, przełożyć do rondelka, zalać dwiema szklankami gorącej wody, dodać liść laurowy.
Pasztet z soczewicy z warzywami i słonecznikiem
Soczewicę gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 20-30 minut aż wchłonie całą wodę, ewentualnie odparować, usunąć liść.
Pasztet z soczewicy z warzywami i słonecznikiem
Do soczewicy dodać pozostałe składniki i przyprawy, dokładnie wymieszać.
Pasztet z soczewicy z warzywami i słonecznikiem
Masę ugnieść, wierzch posypać suchymi pestkami słonecznika i sezamem.