Sposób przygotowania:
Pasztet z soczewicy z warzywami i słonecznikiem
Soczewicę opłukać na sicie, osączyć, przełożyć do rondelka, zalać dwiema szklankami gorącej wody, dodać liść laurowy i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 20-30 minut aż wchłonie całą wodę, ewentualnie odparować, usunąć liść. Pestki słonecznika zalać wrzątkiem na 10 minut, odcedzić. Ugotowane warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju. Do soczewicy dodać pozostałe składniki i przyprawy, dokładnie wymieszać. Keksówkę wysmarować tłuszczem i wyspać bułką tartą, napełnić masą. Masę ugnieść, wierzch posypać suchymi pestkami słonecznika i sezamem. Piec 50-60 minut w temperaturze 170-180 stopni z termo obiegiem, aż wierzch się zrumieni, a boki będą odstawać od foremki. Przestudzić w foremce, wyjąć i schłodzić w lodówce.
zbysiowa
edytaha
Hihi, a bierz choćby i trzy Madziu :)
zbysiowa
Dziękować :D
Hrabina w kuchni
edytaha
Będzie mi miło :) Ja ze swojej strony mogę zaproponować dodanie jajka do masy, będzie bardziej zwarta i łatwiej da się kroić :)
Mniam1
edytaha
Dziękuję :) Właśnie zjadłam sobie porcję na śniadanko, bardzo mi smakuje :)
anemon
edytaha
Dziekuję :) Dla mnie to ważne, nie lubię wyrzucać żywności
misia5
2milutka
edytaha
:)
edytaha
Jasne Misiu, porcja wyszła całkiem spora, kawałek jeszcze jest i na Ciebie czeka :)
mysza75
edytaha
Zapraszam Madziu, już szykuję powtórkę :)