gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Patison marynowany Gosi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo pyszną zakąska albo dodatek do kanapek.

Patison marynowany Gosi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Patison marynowany Gosi

 

  • Dowolna ilość patisonów
  • Do kazdego słoika 370 ml na dno
  • plaster cebuli
  • 2 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • ziarenka gorczycy
  • Do kazdego słoika na górę
  • 1/2 łyzeczki soli do przetworów
  • 2 łyzeczki cukru
  • 2,5 łyżki octu 10%
  • trochę zielonego koperku

 

 

Sposób przygotowania:

Patison marynowany Gosi
Patisony myjemy i kroimy na mniejsze .kawałki.Do kazdego słoiczka wkładamy przyprawy na dno ,następnie dajemy pokrojony patison.Na górę najpierw dajemy sól,cukier,koperek ,ocet,następnie zalewamy wodą,słoiczki zakręcamy .Zostawiamy zamknięte słoiczki stać 2-3 godziny pózniej zagotowujemy.Pasteryzujemy20 minut,gorące słoiki wyjmujemy z wody dokręcamy pokrywki istawiamy dnem do góry i tak zostawiamy az wystygną.Zimą mamy bardzo dobrą zakąskę.
Patison marynowany Gosi
Pokrojony patison wkładamy do słoika na górę sypiemy sól i cukier.
Patison marynowany Gosi
Na górę sypiemy koperek następnie dajemy ocet i wlewamy wodę.
Patison marynowany Gosi
Zalane i zamkniete słoiczki odstawiamy na jakis czas.
Patison marynowany Gosi
Gorące słoiki dokręcamy i stawiamy dnem do góry.