Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Ogórkowa sałatka z marchewką i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam wszystkim, którym już brak inspiracji na zimowe przetwory z ogóreczków. Sprawdzone - polecam :)

Ogórkowa sałatka z marchewką i papryką

Składniki:

Ogórkowa sałatka z marchewką i papryką

warzywa

  • 2 kg ogórków (waga po obraniu)
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cebule (ok. 30 dag)
  • 4 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 3-4 łyżki soli (wg uznania)

zalewa

Sposób przygotowania:

Ogórkowa sałatka z marchewką i papryką
Ogórki należy poszatkować, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki, a natkę pietruszki posiekać.

Całość zasalamy (najpierw dodaj 2 łyżki, wymieszaj i poczekaj 30 minut, spróbuj i ewentualnie dodaj jeszcze soli). Odstawiamy na 2 godziny.

Wszystkie składniki prócz oleju zagotowujemy, dolewamy olej i po ponownym zawrzeniu zdejmujemy z ognia. Warzywa przekładamy do słoików (odciskamy nadmiar wytworzonej wody, ale nie bardzo dokładnie).

Zalewamy chłodną zalewą, dobrze zakręcamy i pasteryzujemy 10-15 minut.