Sposób przygotowania:
Cukinia jak ketchup
Cukinie umyć i obrać ( jeśli macie młode nie ma konieczności obierania ), pokroić na większe kawałki i usunąć dniazda nasienne. Następnie pokroić w kostkę, cebule także pokroić w kostkę.
Pokrojone składniki wrzucić do dużego garnka, dodać wszystkie pozostałe skladniki oprócz octu i dusić od momentu zagotowania na małym ogniu w zależności od tego czy cukinia była mała czy duża od 30 do 50 minut. Potem dodać ocet i duzić jeszcze 5 minut od czasu do czasu należy wszystko mieszać.
Gotowy sos zmiskować za pomocą blendera i rozlać do przygotowanych słoików. Pasteryzować 15 minut od zagotowania, potem słoiki wyjąć i wystudzić a na koniec schowac do spiżarki.
Pokrojone składniki wrzucić do dużego garnka, dodać wszystkie pozostałe skladniki oprócz octu i dusić od momentu zagotowania na małym ogniu w zależności od tego czy cukinia była mała czy duża od 30 do 50 minut. Potem dodać ocet i duzić jeszcze 5 minut od czasu do czasu należy wszystko mieszać.
Gotowy sos zmiskować za pomocą blendera i rozlać do przygotowanych słoików. Pasteryzować 15 minut od zagotowania, potem słoiki wyjąć i wystudzić a na koniec schowac do spiżarki.