Pavlova torcik bezowy z owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Należy rozgrzać piekarnik do temperatury 130 stopni wyłożyć papierem, na którym uprzednio wykreślimy kółko o średnicy 18 cm.

Pavlova torcik bezowy z owocami

Składniki:

Pavlova torcik bezowy z owocami

 

  • Ciasto bezowe:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka białego octu
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Przybranie:
  • 1 szklanka 30% śmietany do ubicia
  • 1 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • ½ łyżeczki esencji waniliowej
  • 300 g świeżych owoców: kiwi, truskawek, malin, jeżyn, gruszek, ananasa – do wyboru.

Sposób przygotowania:

Pavlova torcik bezowy z owocami
Należy rozgrzać piekarnik do temperatury 130 stopni wyłożyć papierem, na którym uprzednio wykreślimy kółko o średnicy 18 cm.

Białka ubijamy w elektrycznym mikserze na wolnym biegu aż do pojawienia się pierwszych bąbelków piany, potem dodajemy powoli cukier i ubijamy pianę aż cukier rozpuści się całkowicie. Na koniec polewamy pianę łyżeczką octu i mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.



Następnie nakładamy delikatnie masę na kółko w papierze, wygładzając brzegi uważając, by brzegi bezy były odrobinę wyższe niż środek – tak, aby włożone potem do środka owoce z bitą śmietaną nie wypadły. Piecz godzinę i 15 minut, dopóki nie wyschnie na zewnątrz i nabierze blado kremowego koloru. Wyłącz piekarnik i pozostaw lekko otwarte drzwiczki, aż do wystygnięcia pieca. Z wierzchu beza ma być sztywna, a po przyciśnięciu palcem ma lekko pękać i pod spodem ma być widoczny miękki i ciągnący środek. Bezę można przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, w szczelnym pojemniku przez kilka dni.



Przed podaniem na półmisku należy ubić śmietanę posłodzoną cukrem i doprawioną esencją waniliową. Ubitą śmietaną należy załadować środek bezy, a wierzch przybrać dekoracyjnie owocami. Podawać natychmiast. Torcik ten jest niestety nietrwały, wytrzyma do kilku godzin.