Sposób przygotowania:
Pavlova torcik bezowy z owocami
Należy rozgrzać piekarnik do temperatury 130 stopni wyłożyć papierem, na którym uprzednio wykreślimy kółko o średnicy 18 cm.
Białka ubijamy w elektrycznym mikserze na wolnym biegu aż do pojawienia się pierwszych bąbelków piany, potem dodajemy powoli cukier i ubijamy pianę aż cukier rozpuści się całkowicie. Na koniec polewamy pianę łyżeczką octu i mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
Następnie nakładamy delikatnie masę na kółko w papierze, wygładzając brzegi uważając, by brzegi bezy były odrobinę wyższe niż środek – tak, aby włożone potem do środka owoce z bitą śmietaną nie wypadły. Piecz godzinę i 15 minut, dopóki nie wyschnie na zewnątrz i nabierze blado kremowego koloru. Wyłącz piekarnik i pozostaw lekko otwarte drzwiczki, aż do wystygnięcia pieca. Z wierzchu beza ma być sztywna, a po przyciśnięciu palcem ma lekko pękać i pod spodem ma być widoczny miękki i ciągnący środek. Bezę można przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, w szczelnym pojemniku przez kilka dni.
Przed podaniem na półmisku należy ubić śmietanę posłodzoną cukrem i doprawioną esencją waniliową. Ubitą śmietaną należy załadować środek bezy, a wierzch przybrać dekoracyjnie owocami. Podawać natychmiast. Torcik ten jest niestety nietrwały, wytrzyma do kilku godzin.
Białka ubijamy w elektrycznym mikserze na wolnym biegu aż do pojawienia się pierwszych bąbelków piany, potem dodajemy powoli cukier i ubijamy pianę aż cukier rozpuści się całkowicie. Na koniec polewamy pianę łyżeczką octu i mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
Następnie nakładamy delikatnie masę na kółko w papierze, wygładzając brzegi uważając, by brzegi bezy były odrobinę wyższe niż środek – tak, aby włożone potem do środka owoce z bitą śmietaną nie wypadły. Piecz godzinę i 15 minut, dopóki nie wyschnie na zewnątrz i nabierze blado kremowego koloru. Wyłącz piekarnik i pozostaw lekko otwarte drzwiczki, aż do wystygnięcia pieca. Z wierzchu beza ma być sztywna, a po przyciśnięciu palcem ma lekko pękać i pod spodem ma być widoczny miękki i ciągnący środek. Bezę można przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, w szczelnym pojemniku przez kilka dni.
Przed podaniem na półmisku należy ubić śmietanę posłodzoną cukrem i doprawioną esencją waniliową. Ubitą śmietaną należy załadować środek bezy, a wierzch przybrać dekoracyjnie owocami. Podawać natychmiast. Torcik ten jest niestety nietrwały, wytrzyma do kilku godzin.