Sposób przygotowania:
Pazibroda a`la Igraszki
Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy ją na skwarki (około 15 minut ). Kapustę kroimy na 8 części, usuwamy głębia, zalewamy wodą i gotujemy około 45-60 minut w lekko osolonej wodzie pod przykryciem ( lub do momentu kiedy kapusta będzie miękka ).
Kiedy kapusta zmięknie odcedzamy ją. Ziemniaki obieramy, kroimy na cztery części, wsypujemy 2 łyżeczki soli, zalewamy wodą i gotujemy 20-30 minut do miękkości, odcedzamy.
Odcedzone, gorące ziemniaki przekładamy do garnka z odcedzoną kapustą i za pomocą tłuczka do ziemniaków ubijamy je na w miarę jednolitą masę. Kiedy kapusta połączy się z ziemniakami dodajemy skwarki wraz z całym wytopionym tłuszczem, dodajemy posiekany świeży majeranek i wszystko jeszcze raz starannie mieszamy.
Pazibrodę doprawiamy do smaku solą i dość dużą ilością pieprzu – mieszamy raz jeszcze. Pazibrodę serwujemy samą, lub jako dodatek do obiadu, smacznego.
Kiedy kapusta zmięknie odcedzamy ją. Ziemniaki obieramy, kroimy na cztery części, wsypujemy 2 łyżeczki soli, zalewamy wodą i gotujemy 20-30 minut do miękkości, odcedzamy.
Odcedzone, gorące ziemniaki przekładamy do garnka z odcedzoną kapustą i za pomocą tłuczka do ziemniaków ubijamy je na w miarę jednolitą masę. Kiedy kapusta połączy się z ziemniakami dodajemy skwarki wraz z całym wytopionym tłuszczem, dodajemy posiekany świeży majeranek i wszystko jeszcze raz starannie mieszamy.
Pazibrodę doprawiamy do smaku solą i dość dużą ilością pieprzu – mieszamy raz jeszcze. Pazibrodę serwujemy samą, lub jako dodatek do obiadu, smacznego.