Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pazibroda a`la Igraszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pazibroda to regionalna potrawa wykonywana z kapusty i ziemniaków okraszonych słoniną ze skwarkami. Są dwie szkoły przygotowywania pazibrody – pierwsza, że używamy kapusty kiszonej, druga, że słodkiej. Ja zapraszam na wersję ze słodką kapustą.

Pazibroda a`la Igraszki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pazibroda a`la Igraszki

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 główka średniej wielkości białej kapusty
  • 500 gram słoniny
  • Sól, pieprz
  • Gałązka świeżego majeranku

Sposób przygotowania:

Pazibroda a`la Igraszki
Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy ją na skwarki (około 15 minut ). Kapustę kroimy na 8 części, usuwamy głębia, zalewamy wodą i gotujemy około 45-60 minut w lekko osolonej wodzie pod przykryciem ( lub do momentu kiedy kapusta będzie miękka ).

Kiedy kapusta zmięknie odcedzamy ją. Ziemniaki obieramy, kroimy na cztery części, wsypujemy 2 łyżeczki soli, zalewamy wodą i gotujemy 20-30 minut do miękkości, odcedzamy.

Odcedzone, gorące ziemniaki przekładamy do garnka z odcedzoną kapustą i za pomocą tłuczka do ziemniaków ubijamy je na w miarę jednolitą masę. Kiedy kapusta połączy się z ziemniakami dodajemy skwarki wraz z całym wytopionym tłuszczem, dodajemy posiekany świeży majeranek i wszystko jeszcze raz starannie mieszamy.

Pazibrodę doprawiamy do smaku solą i dość dużą ilością pieprzu – mieszamy raz jeszcze. Pazibrodę serwujemy samą, lub jako dodatek do obiadu, smacznego.
Pazibroda a`la Igraszki
Ugotowaną kapustę ubijamy razem z ugotowanymi ziemniakami
Pazibroda a`la Igraszki
Słonine kroimy w kostkę i wytapiamy na skwarki
Pazibroda a`la Igraszki
Utłuczoną kapustę z ziemniakami łączymy ze skwarkami ze słoniną