Sposób przygotowania:
Ziemniaki z kapustą i pulpetami
Kapustę wypłukać zalać wodą, zagotować odcedzić, dodać 2 łyżki oleju, ugotowane wcześniej grzyby, podlać 0,5 szkl wody przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, poddusić ok 20 min. Mięso wymieszać z posiekaną cebulą, jajkiem, solą pieprzem i 2 łyżkami bułki tartej.. Zrobić małe pulpeciki rekami zmoczonymi w letniej wodzie. Przysmażyć je szybko ze wszystkich stron. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Na dnie naczynia do duszenia podlać ok 2 łyżki oleju i przysmażyć ziemniaki ok 10 min. od czasu do czasu mieszając. Przykryć je kapustą z grzybami, na wierzchu ułożyć pulpeciki i przykryć je sosem słodko kwaśnym Łowicz i pokrojoną w kostkę papryką . Przykryć i dusić ok 40 min . W razie potrzeby podlać odrobiną wody. Podawać posypane świerzym szczypiorkiem i tartym żółtym serem
Natala1210
Weronka