gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Ryba zapiekana z ziemniakami i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lubię takie zapiekane dania, a kostka rybna z ziemniakami i kapustą smakowała wyśmienicie. Danie jest łatwe do przygotowania i w miarę szybkie.

Ryba zapiekana z ziemniakami i kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba zapiekana z ziemniakami i kapustą

 

  • 6 kostek z mintaja
  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do ryb
  • płaska łyżeczka cukru
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 łyżka margaryny lub masła
  • 80 ml mleka
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 duża marchewka

Sposób przygotowania:

Ryba zapiekana z ziemniakami i kapustą
Kostki z mintaja rozmrażamy i osuszamy na ręczniku papierowym z nadmiaru wody. Kostki posypujemy z obu stron przyprawami: solą, pieprzem i przyprawą do ryb, po czym smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Do gorących ziemniaków wlewamy mleko, dodajemy łyżkę margaryny i musztardę, po czym dusimy na puree Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru wody i kroimy nożem. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce, po czym dodajemy do kapusty. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do kapusty, marchewki i cebuli wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy. W wysmarowanym margaryną naczyniu żaroodpornym układamy kostki z mintaja, następnie wykładamy ziemniaki, a na ziemniakach układamy kapustę. Całość zapiekamy ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
Ryba zapiekana z ziemniakami i kapustą
Rozmrożone kostki z minatja osuszamy na ręczniku papierowym.
Ryba zapiekana z ziemniakami i kapustą
Przyprawione kostki z mintaja smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Ryba zapiekana z ziemniakami i kapustą
Do kapusty kiszonej dodajemy marchewkę i cebulę.
Ryba zapiekana z ziemniakami i kapustą
W naczyniu żaroodpornym układamy kostki z mintaja, ziemniaki i na wierzchu kapustę kiszoną.