SUPERPRZEPIS

Pęczotto z jarmużem

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Pęczotto z jarmużem Więcej zdjęć (4)

Danie urzeka prostotą, szybkością wykonania i smakiem- POLECAM!!! Tak wykorzystany i podany jarmuż posmakuje każdemu.

Składniki:

Pęczotto z jarmużem

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka kaszy pęczak,
  • 140 gram jarmużu (waga po obraniu z grubych łodyg),
  • 1 podwójny filet w kurczaka,
  • 1 por,
  • 1 biała cebula,
  • 80 gram sera żółtego,
  • olej,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • świeżo mielona sól morska do smaku,
  • papryka w proszku do smaku,
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
  • około 1 litr bulionu drobiowego

Sposób przygotowania:

Pęczotto z jarmużem

ETAP 1

Pęczotto z jarmużem
Przygotowaną kasze pęczak przysmażamy

Kaszę przepłukujemy i osuszamy. Gotową przysmażamy około 2 minuty na niewielkiej ilości oleju

ETAP 2

Pęczotto z jarmużem
Pokrojonego pora dodajemy do kaszy

Między czasie cebulę kroimy w kostkę , a por w półplasterki. Przygotowane warzywa dodajemy do kaszy i razem smażmy całość do momentu jak warzywa staną się miękkie.

ETAP 3

Pęczotto z jarmużem
Oddzielnie przygotowujemy fileta z kurczaka

Filet z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i przysmażamy na oddzielnej patelni. Gotowe mięso dodajemy do kaszy. Całość podlewamy częścią bulionu i gotujemy. W miarę jak kasza będzie wchłania płyn uzupełniamy go i tak do momentu jak pęczak stanie się miękki. Jeśli bulion się nam skończy dodajemy wodę. W trakcie gotowania kaszę doprawiamy do smaku.

ETAP 4

Pęczotto z jarmużem
Jarmuż przepłukujemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części

Przepłukany i osuszony jarmuż kroimy w cienkie paseczki.

ETAP 5

Pęczotto z jarmużem
Do gotowej kaszy dodajemy pokrojony jarmuż

Pokrojony dodajemy do pęczotta pod koniec gotowania. Gdy jarmuż stanie się miękki i straci na objętość (trwa to bardzo szybko) dodajemy starty ser oraz natkę pietruszki. Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia sera i zdejmujemy z ognia. Gotowe.