Sposób przygotowania:
Pęczotto z jarmużemETAP 1
Kaszę przepłukujemy i osuszamy. Gotową przysmażamy około 2 minuty na niewielkiej ilości oleju
ETAP 2
Między czasie cebulę kroimy w kostkę , a por w półplasterki. Przygotowane warzywa dodajemy do kaszy i razem smażmy całość do momentu jak warzywa staną się miękkie.
ETAP 3
Filet z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i przysmażamy na oddzielnej patelni. Gotowe mięso dodajemy do kaszy. Całość podlewamy częścią bulionu i gotujemy. W miarę jak kasza będzie wchłania płyn uzupełniamy go i tak do momentu jak pęczak stanie się miękki. Jeśli bulion się nam skończy dodajemy wodę. W trakcie gotowania kaszę doprawiamy do smaku.
ETAP 4
Przepłukany i osuszony jarmuż kroimy w cienkie paseczki.
ETAP 5
Pokrojony dodajemy do pęczotta pod koniec gotowania. Gdy jarmuż stanie się miękki i straci na objętość (trwa to bardzo szybko) dodajemy starty ser oraz natkę pietruszki. Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia sera i zdejmujemy z ognia. Gotowe.
weronikaS