dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Pęczotto marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

smaczny i pożywny obiad jednogarnkowy - polecam szczególnie teraz w sezonie . Bardzo łatwy do przygotowania.

Pęczotto marchewkowe

Składniki:

Pęczotto marchewkowe

 

 

  • 1 cebula

 

 

 

 

 

  • 100g sera żółtego wędzonego

 

  • 1,5l bulionu drobiowego lub warzywnego

 

 

 

 

  • olej

 

Sposób przygotowania:

Pęczotto marchewkowe
Marchew obieramy, kroimy w kawałki i gotujemy na parze do miękkości. Miksujemy na mus. Na oleju szklimy poszatkowaną cebulę i pora. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy dalej. Do garnka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i kaszę, podsmażamy chwilkę. Do kaszy wlewamy partiami bulion i gotujemy mieszając aż kasza go wchłonie, wtedy dolewamy kolejna porcję. Kiedy kasza zaczyna być miękka dodajemy do niej mus marchewkowy i gotujemy dalej. Na koniec dodajemy masło i starty ser. Mieszamy, doprawiamy do smaku. Podajemy z podprażonymi pestkami słonecznika/