Sposób przygotowania:
Pęczotto Eli na bogato
Kiełbasę pokroić w kostkę. Boczniaki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.Cebulę obrać z łupinki i pokroić w kostkę. Seler naciowy umyć,osuszyć i obrać z włókien. Obrany seler pokroić na kawałki. Paprykę umyć,osuszyć,usunąć szypułkę i pestki. Z papryki wyciąć paseczki do dekoracji. Resztę papryki pokroić w kostkę. Natkę umyć,osuszyć,część odłożyć do dekoracji a resztę posiekać. Ser zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Na dużej,głębokiej patelni rozgrzać 4 łyżki oleju,dodać kiełbasę,połowę pokrojonej cebuli i smażyć aż się zrumienią. Do kiełbasy z cebulą wsypać pęczak i smażyć razem aż kasza się zeszkli. Kaszę zalać bulionem,żeby była lekko przykryta i gotować na małym ogniu. Gdy bulion wyparuje dolewać znowu i tak kilka razy. Gdy pęczak będzie pół miękki dodać seler naciowy i paprykę. Na drugiej patelni rozgrzać pozostałe 4 łyżki oleju,dodać boczniaki,resztę cebuli,oprószyć pieprzem i smażyć aż się zrumienią i grzyby będą miękkie. Do miękkiego pęczaku dodać przesmażone grzyby,wymieszać i jeszcze chwilę razem dusić. Do gotowego pęczotto dodać posiekaną natkę pietruszki i potarty ser cheddar. Całość wymieszać,doprawić solą i pieprzem do smaku. Pęczotto wyłożyć na talerze i udekorować paskami papryki i natką pietruszki. Smacznego!