Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Pekinka i melon

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pekińska kapusta inaczej warto spróbować

Pekinka i melon

Składniki:

Pekinka i melon

 

  • 300g kapusty pekińskiej
  • marchewka 1 duża szt
  • posiekana bazylia
  • 2 grube obrane z łupinek i błonek plastry pomelo
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • sól
  • sok z jednej cytryny
  • pieprz
  • oliwa z oliwek lub dobry olej
  • 1 duże słodkie jabłko

 

Sposób przygotowania:

Pekinka i melon
Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy, grube zakończenia liści kroimy w kostkę.
Marchew, jabłka obieramy, płuczemy i ścieramy na grubych okach tarki.
Bazylię i cebulę (każde osobno) siekamy
Pomelo szorujemy szczoteczką i płuczemy gorącą wodą, odkrawamy dwa grube plastry ze środkowej części owocu jeśli będą pestki to je usunąć. kroimy w kostkę.
Z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu przygotowujemy sos.
Warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy rozdrobnione pomelo, wciskamy sok z cytryny, dodajemy soli leciutko do smaku.
Pozostawiamy na 25 minut.
Po tym czasie łączymy pozostałe składniki sałatki z sosem, dodajemy bazylię, mieszamy i przekładamy do salaterki lub na półmisek. jeśli lubisz możesz dodać kiełki