kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pełnoziarniste kluseczki z pokrzywą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne i zdrowe pełnoziarniste kluseczki o czarującym zielonym kolorze. Pokrzywa nie dominuje smaku kluseczek za to ma wspaniała właściwości prozdrowotne. Dostarcza dużo żelaza dzięki czemu przeciwdziała niedokrwistości i anemii, poprawia stan cery.

Pełnoziarniste kluseczki z pokrzywą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pełnoziarniste kluseczki z pokrzywą

podstawowe

  • szklanka ubitych liści pokrzywy
  • szklanka mąki pełnoziarnistej typ 2000 (opcjonalnie pszenna)
  • 2 jajka
  • łyżka masła + do polania
  • sól

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste kluseczki z pokrzywą

1

Pełnoziarniste kluseczki z pokrzywą
Pokrzywy myjemy i wrzucamy na osolony wrzątek na 2 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odciskamy.

Pokrzywy myjemy i wrzucamy na osolony wrzątek na 2 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odciskamy.

2

Pełnoziarniste kluseczki z pokrzywą
Odcedzone pokrzywy miksujemy na gładko blenderem.

Odcedzone pokrzywy miksujemy na gładko blenderem.

3

Pełnoziarniste kluseczki z pokrzywą
Pokrzywy mieszamy z mąką, jajkami, solą i łyżka roztopionego masła do uzyskania jednolitej konsystencji. W garnku zagotowujemy wodę z solą.

Pokrzywy mieszamy z mąką, jajkami, solą i łyżka roztopionego masła do uzyskania jednolitej konsystencji. W garnku zagotowujemy wodę z solą.

4

Pełnoziarniste kluseczki z pokrzywą
Mokra łyżeczka nakładamy kluseczki na wodę. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia. Najlepiej wyłowić kluseczkę i spróbować czy jest już dobra. Serwujemy polane masełkiem.

Mokra łyżeczka nakładamy kluseczki na wodę. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia. Najlepiej wyłowić kluseczkę i spróbować czy jest już dobra. Serwujemy polane masełkiem.


Tagi:

jajko jajka