Sposób przygotowania:
Drobiowe roladki z pokrzywą
Nigdy nie lubiłam pokrzywy, kojarzyła mi się tylko z rośliną, która parzy i pozostawia swędzące bąble. Pamiętam jak moja babcia kładła sobie na kromce chleba świeże listki młodej pokrzywy i to jadła... Ostatnio jak ujrzałam na ogródku młodą pokrzywę postanowiłam wykorzystać ją w swojej kuchni. Narwałam miseczkę młodych listków i zadowolona zaczęłam ją gotować. Przygotowałam sobie ok. 10 kotletów. Jak się okazało to pokrzywa tak się skurczyła podczas gotowania, że ledwie starczyło mi na dwie roladki ;) Ale za to wyszły pyszne :) Pierś kurczaka dokładnie umyć pod zimną wodą i przekroić tak by powstały dwa kotlety. Przyprawiamy przyprawą do drobiu z obu stron. Listki pokrzywy opłukać z piasku, zalać zimną wodą i gotować ok. 5-7 minut. Następnie rozpuścić na patelni masełko podsmażyć pokrzywę, przyprawiając vegetą. Farsz z pokrzywy rozłożyć na koletach i zawijać, tworząc roladki. Smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie ryżem basmanti z dzikim.
dża