SUPERPRZEPIS

Drobiowe roladki z pokrzywą

  • 1
  • aginaa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Drobiowe roladki z pokrzywą Więcej zdjęć (5)

pyszna roladka z pokrzywą

Składniki:

Drobiowe roladki z pokrzywą

 

  • 2 szklanki młodych listków pokrzywy
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
  • 1 łyżeczka vegety
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • 1 woreczek ryżu basmanti z dzikim Sonko
  • 0,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Drobiowe roladki z pokrzywą
Nigdy nie lubiłam pokrzywy, kojarzyła mi się tylko z rośliną, która parzy i pozostawia swędzące bąble. Pamiętam jak moja babcia kładła sobie na kromce chleba świeże listki młodej pokrzywy i to jadła... Ostatnio jak ujrzałam na ogródku młodą pokrzywę postanowiłam wykorzystać ją w swojej kuchni. Narwałam miseczkę młodych listków i zadowolona zaczęłam ją gotować. Przygotowałam sobie ok. 10 kotletów. Jak się okazało to pokrzywa tak się skurczyła podczas gotowania, że ledwie starczyło mi na dwie roladki ;) Ale za to wyszły pyszne :) Pierś kurczaka dokładnie umyć pod zimną wodą i przekroić tak by powstały dwa kotlety. Przyprawiamy przyprawą do drobiu z obu stron. Listki pokrzywy opłukać z piasku, zalać zimną wodą i gotować ok. 5-7 minut. Następnie rozpuścić na patelni masełko podsmażyć pokrzywę, przyprawiając vegetą. Farsz z pokrzywy rozłożyć na koletach i zawijać, tworząc roladki. Smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie ryżem basmanti z dzikim.
Drobiowe roladki z pokrzywą
Piękne, pyszne i młode listki pokrzywy zerwałam z ogródka
Drobiowe roladki z pokrzywą
Pokrzywę gotujemy i podsmażamy na masełku
Drobiowe roladki z pokrzywą
Farsz z pokrzywy układamy na koteletach.
Drobiowe roladki z pokrzywą
Smażymy roladki na rozgrzanym oleju na patelni