Sposób przygotowania:
Pokrzywowe kluski śląskie
Mocno ugotowane ziemniaki ubić dokładnie pałką. Można także przecisnąć przez praskę. Ważne by zrobić to dokładnie. Ziemniaczaną masę podzielić wizualnie na 4 części i odłożyć jedną na bok. W puste miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną, ponownie dodać odłożoną część ziemniaków i dosypać sól. Wyrobić dokładnie rękami na bardzo gładką masę. Przygotować pokrzywy. Umyć je i również podzielić na 4 części. Znów, jedną część odłożyć a w jej miejsce dodać mąkę ziemniaczaną. Ponownie dodać pokrzywy i zmiksować je na gładką masę. Dodać do masy ziemniaczanej i wyrobić, do połączenia kolorów. Z przygotowanej, wyrobionej masy wydzielać małe kawałki, formować z nich niewielkie kulki, spłaszczać i robić dziurkę w środku. W dużym garnku zagotować wodę, mocno osolić. Wrzucać do niej kluseczki i pozwolić by gotowały się przez ok. 4 minuty, aż wypłyną. Podawać z lekko podsmażoną cebulką.
gosiapiotrek23