Jazzowe Smaki

Jazzowe Smaki

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Pokrzywowe kluski śląskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pokrzywowe kluski śląskie to wspaniały przykład kuchni polskiej z dodatkiem cudownego "zielonego" twista. Pokrzywy są nie tylko bardzo zdrowe ale także niezwykle smaczne!

Pokrzywowe kluski śląskie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pokrzywowe kluski śląskie

 

Sposób przygotowania:

Pokrzywowe kluski śląskie
Mocno ugotowane ziemniaki ubić dokładnie pałką. Można także przecisnąć przez praskę. Ważne by zrobić to dokładnie. Ziemniaczaną masę podzielić wizualnie na 4 części i odłożyć jedną na bok. W puste miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną, ponownie dodać odłożoną część ziemniaków i dosypać sól. Wyrobić dokładnie rękami na bardzo gładką masę. Przygotować pokrzywy. Umyć je i również podzielić na 4 części. Znów, jedną część odłożyć a w jej miejsce dodać mąkę ziemniaczaną. Ponownie dodać pokrzywy i zmiksować je na gładką masę. Dodać do masy ziemniaczanej i wyrobić, do połączenia kolorów. Z przygotowanej, wyrobionej masy wydzielać małe kawałki, formować z nich niewielkie kulki, spłaszczać i robić dziurkę w środku. W dużym garnku zagotować wodę, mocno osolić. Wrzucać do niej kluseczki i pozwolić by gotowały się przez ok. 4 minuty, aż wypłyną. Podawać z lekko podsmażoną cebulką.
Pokrzywowe kluski śląskie
Kluseczki uformowane, przygotowane do gotowania