Patty

Patty

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

„Pełnoziarniste” naleśniki obiadowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na naleśniki, które pasują do wszelkiego rodzaju warzywnych farszów.

„Pełnoziarniste” naleśniki obiadowe

Składniki:

„Pełnoziarniste” naleśniki obiadowe

 

  • 500 ml mleka
  • 100 g mąki pełno ziarnistej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kolorowego świeżo mielonego pieprzu
  • Szczypta soli
  • Pół łyżeczki cukru
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia (bądź ¼ łyżeczki sody)
  • Olej

 

Sposób przygotowania:

„Pełnoziarniste” naleśniki obiadowe
Do mleka o temperaturze pokojowej dodajemy przesianą mąkę i mieszamy rózgą. Dodajemy pieprz, sól, cukier i mieszamy. Następnie dodajemy roztrzepane jajko. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia dla uzyskania puszystej struktury. Jeżeli konsystencja jest zbyt płynna można dodać odrobinę mąki. Olej rozgrzać i na 2/3 mocy palnika podgrzewać naleśniki po 2 minuty na każdej stronie. Bon appetit!